Conferentie

A New Age of Anxiety

Nexus-conferentie 2020

Download brochure Word Vriend van Nexus

Zaterdag 14 november | 9.30 – 16.00 | Nationale Opera & Ballet, Amsterdam

Je hoeft geen psycholoog te zijn om te weten dat angst de dominante menselijke emotie is, en je hoeft ook geen historicus te zijn om te beseffen dat er nooit een tijdperk is geweest waarin mensen zonder vrees leefden. Toch vatte de dichter W.H. Auden in 1947 de 20e-eeuwse tijdsgeest perfect samen als hij zijn proza-gedicht ‘The Age of Anxiety’ publiceert – want dat was de 20e eeuw! Met de val van de Berlijnse Muur in 1989 verdwijnt langzaam maar zeker dat angstgevoel. Nu, in de 21e eeuw, met de om zich heen grijpende economische, ecologische, sociale en politieke crises, is de angst weer terug! Deze angst leidt tot nog meer depressies, suicides, maar ook ressentiment, xenofobie, wanhoop en haat. En bij dit alles beleeft de wereld sinds 11 maart de pandemie die wereldwijd zoveel dood en verderf zaait dat het welhaast apocalyptische vormen lijkt aan te nemen.

Op zaterdag 14 november 2020 zal een rijkgeschakeerd gezelschap van internationaal gerenommeerde denkers aan de koffietafel van het Nexus Instituut plaatsnemen. Met elkaar bespreken zij de oorzaken van al deze crises en de daaruit voortvloeiende angstverschijnselen, en hoe we er gezamenlijk voor kunnen zorgen dat we dit tijdperk van de angst zo snel mogelijk achter ons kunnen laten.

Entreekaarten
Wegens de coronamaatregelen is er helaas maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar in de zaal. Hebt u al entreekaarten besteld, dan is er plek voor u. Vrienden van het Nexus Instituut kunnen nu nog entreekaarten bestellen: Amici maximaal twee per persoon; Patroni/Maecenates maximaal 4 per persoon.

Bestel als Amicus   Bestel als Patronus/Maecenas   Word Vriend van Nexus

Wachtlijst
Bent u geen Vriend van Nexus maar wilt u wel een plek in de zaal? Stuur dan een e-mail naar info@nexus-instituut om op de wachtlijst geplaatst te worden. Zodra er een plek vrijkomt, nemen wij contact met u op – Nexus-leden krijgen voorrang. U kunt maximaal 2 kaarten per persoon reserveren (€50,- per kaart) en tot en met 10 november kosteloos annuleren.

Livestream
Deze conferentie zal via livestream op de Nexus-site te volgen zijn tegen betaling. Houd onze nieuwsbrief in de gaten voor informatie over de livestream.

Nexus 86
Nexus 86 verschijnt voorjaar 2021 en bevat bijdragen van de sprekers van de Nexus-conferentie 2020. Reserveer vast een exemplaar of word lid van het Nexus Instituut en ontvang het nummer thuis. Lees meer.

Programma

9.30 uur Welkom Rob Riemen

9.45 uur Openingslezing Wole Soyinka

10.45 uur Pauze

11.15 uur Apocalypse now? Causes of Anxiety in Our Age
Rondetafelgesprek Wole Soyinka, Christiane Amanpour, Kate Brown, Anne Case, Omar Saif Ghobash, Theodore Dalrymple, Edward Skidelsky, moderator Rob Riemen

13.15 uur Lunch

14.00 uur Amor Mundi. How to End the Age of Anxiety?
Rondetafelgesprek met Angus Deaton, Dita Kraus, Igor Levit, Gregory J. Polan, Leïla Slimani, Laura Spinney, Leon Wieseltier, Thomas Chatterton Williams, moderator Rob Riemen

16.00 uur Einde