Conferentie

A New Age of Anxiety

Nexus-conferentie 2020

Kijk de Nexus-conferentie integraal terug op ons gloednieuwe platform: Nexus Specials.

Naar de Nexus Specials

Je hoeft geen psycholoog te zijn om te weten dat angst de dominante menselijke emotie is, en je hoeft ook geen historicus te zijn om te beseffen dat er nooit een tijdperk is geweest waarin mensen zonder vrees leefden. Toch vatte de dichter W.H. Auden in 1947 de 20e-eeuwse tijdsgeest perfect samen als hij zijn proza-gedicht ‘The Age of Anxiety’ publiceert – want dat was de 20e eeuw! Met de val van de Berlijnse Muur in 1989 verdwijnt langzaam maar zeker dat angstgevoel. Nu, in de 21e eeuw, met de om zich heen grijpende economische, ecologische, sociale en politieke crises, is de angst weer terug! Deze angst leidt tot nog meer depressies, suicides, maar ook ressentiment, xenofobie, wanhoop en haat. En bij dit alles beleeft de wereld sinds 11 maart de pandemie die wereldwijd zoveel dood en verderf zaait dat het welhaast apocalyptische vormen lijkt aan te nemen.

Op zaterdag 14 november 2020 nam een rijkgeschakeerd gezelschap van internationaal gerenommeerde denkers plaats aan de koffietafel van het Nexus Instituut. Met elkaar bespraken zij de oorzaken van al deze crises en de daaruit voortvloeiende angstverschijnselen, en hoe we er gezamenlijk voor kunnen zorgen dat we dit tijdperk van de angst zo snel mogelijk achter ons kunnen laten.

Download brochure

Nexus 86
Nexus 86 verschijnt voorjaar 2021 en bevat bijdragen van de sprekers van de Nexus-conferentie 2020. Reserveer vast een exemplaar of word lid van het Nexus Instituut en ontvang het nummer thuis. Lees meer.

Video

Why are we more anxious while the world has never been safer?

Video

Liberalism and the causes of cancel culture

Programma

11.00 uur Welkom Rob Riemen

Openingslezing Wole Soyinka

Pauze

Apocalypse Now? Causes of Anxiety in Our Age
Rondetafelgesprek Wole Soyinka, Jean-Marie Guéhenno, Kate Brown, Omar Saif Ghobash, Theodore Dalrymple, Laura Spinney, Edward Skidelsky, Thomas Chatterton Williams
moderator Rob Riemen

Lunch

Amor Mundi. How to End the Age of Anxiety?
Rondetafelgesprek met Dita Kraus, Gregory J. Polan, Olga Tokarczuk, Richard Frackowiak, Ivo van Hove, Ian Bostridge moderator Rob Riemen

16.00 uur Einde