Connect

Hans Castorp in onze tijd

Essaywedstrijd Nexus Connect

De Toverberg van Thomas Mann is een echte bildungsroman. Centraal staat de intellectuele en morele vorming van de 23-jarige Hans Castorp. Hij wordt geconfronteerd met verschillende wereldbeelden; leven en dood; liefde en ziekte; kunst, cultuur, politiek en zijn verhouding tot de maatschappij. Dat alles vormt Castorp en maakt hem tot wie hij is, maar houdt ook de lezer grote vragen voor. 

De opdracht
Kruip in de huid van Hans Castorp en schrijf een essay van ongeveer 2.000 woorden over (een van) de volgende vragen. Welke gebeurtenissen en keuzes hebben jou gevormd? Van wie heb je veel geleerd? Welke rol spelen geloof, kunst en politiek in jouw leven? Hoe zie je de maatschappij waarin je leeft? Hoe zou je jouw generatie karakteriseren?

Stuur je essay vóór 7 oktober 2019 in naar heij@nexus-instituut.nl en maak kans op publicatie in Nexus 82 en een mooi boekenpakket. De jury bestaat uit de redacteurs van Nexus. Deze wedstrijd staat ook open voor deelnemers t/m 35 jaar die (nog) geen Connect-lid zijn.

 

Tip voor inspiratie
Tijdens het Nexus-symposium ‘The Magic Mountain Revisited’ op zaterdag 21 september gaan acht geëngageerde jongeren – ‘Hans Castorps van onze tijd’ – met elkaar in gesprek over kunst, politiek, idealisme en activisme. Kom naar het symposium en doe inspiratie op voor jouw essay.

Lidmaatschap Nexus Connect
Nog geen Nexus-lid? Leden ontvangen aanzienlijke korting op entreekaarten en krijgen het tijdschrift Nexus thuisgestuurd. Ben je jonger dan 36, dan krijg je via  Nexus Connect zelfs extra korting op het lidmaatschap en entreekaarten. Kijk hier voor alle voordelen.