Connect

Leesgroep Nexus Connect

De Kartuize van Parma – Stendhal

Lees de boeken die je altijd nog eens wilde lezen, met Nexus Connect. Sinds enkele jaren komen we in wisselende samenstelling bijeen in een café om met elkaar te kletsen over klassiekers. Zo lazen we onder meer Oorlog en VredeDe wereld van gisterenMrs. DallowayDe meester en Margarita, RadetzkymarsAnna KareninaDon Quichot, The Handmaid’s Tale, De broers KaramazovDe Toverberg, Candide, Wuthering Heights, Frankenstein, The Last Man, Lof der Zotheid, Nineteen Eighty-Four, Faust en Doktor Faustus.

La Chartreuse de Parme van Stendhal

Er waren twee generaties nodig om Stendhal op de een of andere manier in te halen, deze wonderlijke epicurist en vraagtekenmens, die Frankrijks laatste grote psycholoog was. – Friedrich Nietzsche

Wanneer de Fransen in 1796 Milaan binnentrekken en de Oostenrijkers verjagen, leeft de hele stad op. Deze mensen hadden zich honderd jaar verveeld. De jonge en naïeve Fabrizio del Dongo, zoon van een Italiaanse markies, besluit vol vuur zijn vaderlandsliefde te tonen door zich aan te sluiten bij het leger van Napoleon. Maar het slagveld blijkt een chaotisch gebeuren waarin hij totaal de weg kwijtraakt. Voor hij er erg in heeft, keert hij terug als landverrader. Zijn tante, op wie hij straalverliefd is, helpt hem weer op weg. Hij raakt verwikkeld in allerlei politieke intriges, belandt in de gevangenis en wordt ook nog eens verliefd op Clelia, de dochter van de gevangenisdirecteur.

Met De Kartuize van Parma dicteerde Stendhal (pseudoniem van Marie-Henri Beyle) in slechts 52 dagen een grootse en vrolijke klassieker over decadente verveling en romantische liefde. Nietzsche was groot bewonderaar, Stefan Zweig schreef een biografie over hem, en Tolstoj stelde dat hij alles wat hij wist over de oorlog had geleerd van Stendhal. Lees nu dit meeslepende verhaal met Nexus Connect.

Bestel het boek (€ 18,50) via ons partnerprogramma met Athenaeum Boekhandel.

Datum en locatie
De bespreking is zaterdag 11 december 2021 vanaf 14.00 uur in Den Haag. Meld je per mail aan bij Thomas Heij via heij@nexus-instituut.nl.

Aanmelden kan alleen als je lid bent van ons jongerenonderdeel Nexus Connect. Nog geen lid? Bekijk hier alle voordelen.