Lezing

Greetings Earthlings!

Nexus-lezing Margaret Atwood
Word Nexus-lid

De Nexus-lezing 2018 werd gegeven door niemand minder dan Margaret Atwood en heeft als titel Greetings, Earthlings! What are these Human Rights of Which You Speak? Een welluidende titel die onmiskenbaar past bij het werk van Atwood: verrassend fantasierijk, politiek geëngageerd en uitermate actueel.

Atwood is een internationaal gevierde Canadese dichter en auteur van bekroonde romans als Alias Grace (Alias Grace) en de feministische dystopie The Handmaid’s Tale (Het verhaal van de dienstmaagd), die de basis werden van gelijknamige tv-series van Netflix en Hulu. Daarnaast is Atwood een bevlogen en geëngageerd voorvechter van vrouwenrechten en duurzaamheid.

Nexus 81
De tekst van deze lezing is voorjaar 2019 in Nederlandse vertaling gepubliceerd in Nexus 81, ‘De strijd tussen goed en kwaad’. De oorspronkelijke Engelse tekst is te vinden in Cultura Animi II, ‘The World as It Is’.

 

Foto’s door Jelmer de Haas.

Video

Video

Video

In aanloop naar de Nexus-lezing maakte Nieuwsuur dit interview.

De geest uit de fles

Voor Nexus 63, ‘Hoe veranderen we de wereld’ schreef Margaret Atwood het essay ‘De geest uit de fles’. Lees deze scherpe analyse over klimaatverandering en de rol van literatuur nu in ons online archief.

‘De urgentste problemen van onze tijd hebben te maken met de eerste levensbehoeften, de behoeften van het biologische leven, de essentiële voorwaarden voor ons fysieke voortbestaan ​​op deze planeet. Problemen van fysieke aard, geen ideologische problemen. Als die niet snel, concreet en praktisch worden aangepakt, wordt alle dialectiek, iedere discussie irrelevant’

Leestips

Bestel de boeken van Margaret Atwood via de onderstaande links, dan steunt u via ons partnerprogramma met Athenaeum Boekhandel niet alleen het Nexus Instituut, maar ook de boekenwereld.

 

Bekijk ook de 20 boekentips van Margaret Atwood