Symposium

The Magic Mountain Revisited

Cultivating the Human Spirit in Dispirited Times
Brochure

‘Intellectuele helderheid scheppen over het leven zelf’, dat was de ambitie van Thomas Mann met zijn meesterwerk De toverberg. In die geest brengt het Nexus Instituut inmiddels al een kwart eeuw de belangrijkste denkers en kunstenaars van over de hele wereld bijeen. Om onze 25e verjaardag in stijl te vieren, stond het bijzondere Nexus-symposium, ‘The Magic Mountain Revisited’, geheel in het teken van de thematiek en muziek uit De toverberg.

Als een hedendaagse Settembrini en Naphta gingen Bernard-Henri Lévy en Aleksandr Dugin met elkaar de strijd aan over Verlichting en anti-Verlichting. Vervolgens discussieerden vooraanstaande intellectuelen en kunstenaars over leven, dood, cultuur en politiek; gevolgd door Toverberg-muziek verzorgd door de wereldberoemde tenor Ian Bostridge. Ten slotte besprak een groep geëngageerde jongeren wat dit alles betekent voor hun generatie: wat voor Bildung krijgen zij, welke keuzes kunnen zij maken, wat zijn de uitdagingen voor de toekomst?

Nexus 82

Nexus 82 bevat niet alleen een uitgebreid verslag van de Nexus-lezing van Ai Weiwei, maar ook het spectaculaire debat tussen Benard-Henri Lévy en Aleksandr Dugin en bijdragen van de jonge sprekers op het Nexus-symposium: Intissar Kherigi, Flavia Kleiner, Joan Magrané Figuera, Andrea Marcolongo, Celeste Marcus en Wojtek Wieczorek. Dit nummer is nu te verkrijgen. Lees meer en bestel.

(Foto’s: Jan Reinier van der Vliet)

Video

Video

Video

Video

Publiciteit

De boekenberg
VPRO Gids, 14 september 2019
Interview met Pamela Paul

Niet Doegin, maar Lévy was de rascist
NRC Handelsblad, 26 september 2019
Column Floor Rusman

Lezen als wapen tegen Doegin
NRC Handelsblad, 26 september 2019
Column Michel Krielaars

Het verhaal van twee toverbergen
Karakters.nu, 12 september 2019
Door Thomas Heij

BHL–Douguine: un débat qui fait date
La règle du jeu, 22 september 2019
Door Emily Hamilton