Conferentie

The Questor Hero

Nexus-conferentie 2011

Het Nexus Instituut wijdt zijn 20e conferentie aan Mahlers artistieke erfenis. De muziek van Mahler wil ons bewust laten zijn van de grote vragen des levens. Maar zijn wij nog wel in staat ons die vragen te stellen? Waarom leven wij? Waarom lijden wij? Naar welk weten verlangen wij? Waarom kunst? Welke morele of maatschappelijke betekenis kennen wij aan kunst toe? Wat heeft kunst te bieden dat wetenschap en religie ontberen? Wat beschouwen we als het wezen en de bestemming van ons mens-zijn? En wat heeft het raadsel van de dood – het grote thema in de muziek van Mahler – ons nog te zeggen? Biedt het verlangen naar transcendente, absolute waarden ons een uitweg uit de menselijke tragedie of is dat een gevaarlijke illusie?

Brochure

Video

Video

Video

PUBLICITEIT

Buiten is de zon, binnen Mahlers doodsklappen
16 mei 2011
NRC Handelsblad

Fragmenten
Elfhonderd Nexus-bezoekers hadden de frisse lenteochtend zonder morren ingeruild voor het theaterduister en de doffe doodsklappen in Mahlers Tiende.

In het rondetafelgesprek met ontroerend scherpe bijdragen van Arnold Schönbergs dochter Nuria (als twee druppels water – historie tastbaar) en de scherpe germanist Carl Niekerk – kon er zelfs hartelijk gelachen worden. Operaregisseur Katie Mitchell vertelde over haar bezoek Mahlers Negende onder Haitink, de avond tevoren. “En ik maar denken aan die mail van Riemen. Wat is de ethische en politieke lading van deze muziek?!? Ik vond die niet, het is esthetisch escapisme.”

Hoofdspreker was dirigent Iván Fischer, die het zeldzame talent bezit om op een inzichtelijke, deskundige en diverterende manier te spreken over muziek. Hij sloot aan op de helaas moeilijk verstaanbare schrijver/Germanist Claudio Magris, die Mahlers wortels in Mitteleuropa onderzocht. Wat bij Magris abstract bleef, werd bij Fischer vlees en bloed: voor mannen als Mahler rond 1900, joods of rooms maar in geen zin belijdend ?waren Kunst en Cultuur de ware religie. Ze beten zich erin vast zoals de generaties voor hen dat deden in de Talmoed. De Mitzvah (goede daad verricht uit religieuze plicht) van Mahler was het uitdragen van cultuur. Die van Fischer – voor koud twee uurtjes overgevlogen uit Boedapest – merkbaar óók.
Mischa Spel

De pers over de Nexus-conferentie 2011(PDF)
16 mei 2011, Katholiek Nieuwsblad, NRC Handelsblad, Politieke Ruimte.nl

Pdf Publiciteit conferentie 2011