Jordi Savall

Spanje, 1942

Jordi Savall is een gelauwerd barokmusicus, dirigent en componist. Hij groeide op in Catalonië onder de dictatuur van Franco. Na zijn opleiding tot cellist aan het conservatorium in Barcelona studeerde hij aan de Schola Cantorum Basiliensis in het Zwitserse Bazel, waar hij daarna ging lesgeven. In de jaren die volgden ontwikkelde hij zich tot een van de belangrijkste uitvoerders van oude muziek. Savall begon de ensembles Hespèrion XXI (1974), La Capella Reial de Catalunya (1987) en Le Concert des Nations (1989). De soundtrack die hij maakte voor de film Tous les matins du monde (1991) leverde hem een César op. Tegenwoordig geeft Savall muziek en luisterboeken uit onder zijn label Alia Vox en doceert hij aan Juilliard in New York.

Nexus playlist van Jordi Savall op Spotify.

Video

Concert at the Nexus Symposium ‘School of Civilization’.

Video

‘Music is the first language we understand, and it’s last thing we lose.’

Video

Baroque musician Jordi Savall, conductor Yoel Gamzou, journalist and writer Ariadne von Schirach, and theatre director Johan Simons discuss music, art and society.

Video

‘When, as a child, I suffered from typhus, I discovered the pleasure of reading and of listening to music. This saved my life.’