Nexus Bibliotheek

De ethiek van de esthetiek

Nexus-lezing 2010
Bestel De ethiek van de esthetiek  15.00

Nexus Bibliotheek deel VII, tweetalige, gebonden editie, vertaling Jan Willem Reitsma

Daniel Barenboim gaf tijdens de Nexus-lezing 2010 uit de diepte van zijn hart en vanaf de toppen van zijn wijsheid antwoord op de vraag wat muziek ons nu eigenlijk te zeggen heeft. Zijn humanistische boodschap verdient het om gelezen en herlezen te worden.

“De muziek kan ons talloos veel dingen leren als we er dieper in weten door te dringen en haar niet afzonderen van ons geestelijk leven. Muziek is in de loop der tijd verbannen naar een afgelegen domein van genot en escapisme en wordt niet geacht iets te melden te hebben aan onze hersendelen die ons alledaagse denken of ons leven bestieren. Dat is voor alle betrokkenen een betreurenswaardige situatie. Muziek bezit het vermogen uit te drukken waar mensen toe in staat zijn als ze hun beperkingen overstijgen. Muziek bezit het vermogen mensen met elkaar te laten communiceren, ongeacht hun geslacht, huidskleur of nationaliteit. De reden voor dat alles is wellicht dat de muziek ons op weg helpt van chaos naar orde.”

Over de auteur

Daniel Barenboim

Argentinië, 1942
Daniel Barenboim is pianist en dirigent. Al op jonge leeftijd viel hij op door zijn uitvoeringen van Beethovens pianosonates en in 1966 was zijn doorbraak als dirigent met een aanstelling bij het English Chamber Orchestra. Barenboim was daarna artistiek en muzikaal directeur van de Opéra de la Bastille en van de Staatsopera van Berlijn, en dirigent van het Chicago Symphony Orchestra. Sinds 2006 is hij Eerste Gastdirigent van La Scala in Milaan. Met Edward Said stichtte Barenboim in 1999 het West-Eastern Divan Orchestra, samengesteld uit musici uit Israël en omliggende Arabische landen, ter verbetering van de betrekkingen tussen hen. ♫ Nexus playlist van Daniel Barenboim