Nexus Bibliotheek

De idee Europa

Nederlandse editie

Nexus Bibliotheek deel IV, gebonden editie, vertaling Peter Bergsma

George Steiner is als geen ander thuis in de Europese cultuur, die eeuwen omspant en kosmopolitisch is. Het Nexus Instituut nodigde Steiner uit voor de Nexus-lezing 2004, omdat hij over de gave beschikt to invite others into meaning, en omdat hij ons kan onderhouden over een beschavingsideaal: de idee Europa.

“Europa is de plaats waar de tuin van Goethe bijna aan Buchenwald grenst, waar het huis van Corneille aan het marktplein ligt waar Jeanne d’Arc op gruwelijke wijze ter dood werd gebracht.”

Over de auteur

George Steiner

Frankrijk, 1929
George Steiner is essayist, schrijver, criticus en cultuurfilosoof. Gevlucht voor het oprukkend antisemitisch geweld in Europa, bracht hij een groot deel van zijn jeugd door in de VS. Daar studeerde hij taal- en letterkunde, een studie die hij voltooide aan Harvard en Oxford. Hij was hoogleraar in onder meer de VS, Engeland, Oostenrijk en Zwitserland en essayist en criticus voor kranten als The Guardian en The New Yorker. In zijn essays behandelt hij literatuur, wiskunde, muziek en taal, maar ook ethiek en het radicale kwaad. Enkele werken uit zijn omvangrijke oeuvre zijn Language and Silence (1967), After Babel (1975) en Real Presences (1986). In 2011 publiceerde hij The Poetry of Thought. Het Nexus Instituut gaf van George Steiner De idee Europa (2004) en Universitas (2013) uit.