Nexus Bibliotheek

De idee Europa

Nederlandse editie

Deze uitgave is in herdruk en wordt 1 oktober 2021 verwacht.

Nexus Bibliotheek deel IV, gebonden editie,
vertaling Peter Bergsma, voorwoord van Rob Riemen.
Het Engelse origineel is verkrijgbaar als The Idea of Europe.

George Steiner is als geen ander thuis in de Europese cultuur, die eeuwen omspant en kosmopolitisch is. Het Nexus Instituut nodigde Steiner uit voor de Nexus-lezing 2004, omdat hij over de gave beschikt to invite others into meaning, en omdat hij ons kan onderhouden over een beschavingsideaal: de idee Europa.

“Europa is de plaats waar de tuin van Goethe bijna aan Buchenwald grenst, waar het huis van Corneille aan het marktplein ligt waar Jeanne d’Arc op gruwelijke wijze ter dood werd gebracht.”

Over de auteur

George Steiner

Frankrijk, 1929 - 2020
George Steiner was essayist, schrijver, criticus, cultuurfilosoof en een van de laatste grote Europese humanisten. Gevlucht voor oprukkend antisemitisch geweld in Europa, bracht hij een groot deel van zijn jeugd door in de VS. Daar studeerde hij taal- en letterkunde, een studie die hij voltooide aan Harvard en Oxford. Hij was hoogleraar in onder meer de VS, Engeland, Oostenrijk en Zwitserland, en essayist en criticus voor kranten als The Guardian en The New Yorker. In zijn essays behandelt hij literatuur, wiskunde, muziek en taal, maar ook ethiek en het radicale kwaad. Enkele werken uit zijn omvangrijke oeuvre zijn Language and Silence (1967), After Babel (1975) en Real Presences (1986). In 2011 publiceerde hij The Poetry of Thought. De inmiddels in meer dan 10 talen vertaalde Nexus-lezing die George Steiner in 2003 gaf - The Idea of Europe - is een van de meest invloedrijke teksten over de Europese geest; zo werd uit deze tekst geciteerd door onder meer President Macron bij diens Europa-lezing aan de Sorbonne en door oud-voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso. Naast de Engelse en Nederlandse uitgave van De idee Europa gaf het Nexus Instituut zijn Universitas (2013) in boekvorm uit, en publiceerde diverse essays van zijn hand.