Nexus Bibliotheek

Jeruzalem en Alexandrië

Zomeraanbieding

Al eeuwenlang spreken de klassieke steden Jeruzalem en Alexandrië tot de verbeelding. Jeruzalem, letterlijk ‘stad van de vrede’, als heilige, ideale stad voor iedereen. Alexandrië als symbool van verdraagzaamheid, kosmopolitisme en, vanwege haar beroemde bibliotheek, als geheugen van de wereld. In respectievelijk een lang prozagedicht en een bevlogen betoog hernieuwen Patti Smith en Ismail Serageldin de idealen waar deze twee steden voor staan.

Bestel nu The New Jerusalem van Patti Smith en Het geheugen van Alexandrië. Lessen voor de toekomst van Europa en de islam van Ismail Serageldin vóór 25 juli samen van €35,- voor slechts €20,- (ex. verzendkosten). Deze aanbieding is zowel in het Nederlands als het Engels verkrijgbaar.

Bestel in Nederlands Order in English

Over de auteur

Patti Smith

Verenigde Staten, 1946
Patti Smith is zangeres en dichteres. Als ‘Godmother of Punk’ protesteerde zij met krachtige, controversiële muziek tegen de gevestigde orde en wezenloze fabrieksarbeid in de vercommercialiseerde wereld. Ze groeide op met de muziek van Bob Dylan, leefde samen met fotograaf Robert Mapplethorpe en werd een bekend gezicht in de turbulente New Yorkse kunstscene. In 1974 begon Smith op te treden met gitarist Lenny Kaye, met wie ze nog steeds de kern van de band The Patti Smith Group vormt. Haar debuutalbum Horses (1975) wordt gezien als een van de invloedrijkste albums in de geschiedenis van de rockmuziek. Samen met Bruce Springsteen schreef ze Because the Night, haar grootste hit. Naast vele albums schreef Smith ook dichtbundels en boeken, waaronder Just Kids (2010), haar bekroonde autobiografie over het leven in New York in de jaren zeventig en haar relatie met Mapplethorpe.

Ismail Serageldin

Egypte, 1944
Ismail Serageldin was directeur van de bibliotheek van Alexandrië. Hij studeerde bouwkunde in Caïro en schreef zijn proefschrift aan Harvard. In 1972 trad hij in dienst van de Wereldbank, waar hij van 1992 tot 2000 als een van de vicepresidenten werkzaam was. Daarna was hij onder meer hoogleraar op het gebied van duurzame ontwikkeling in Wageningen en aan het Collège de France. Serageldin schreef een groot aantal boeken en artikelen over uiteenlopende onderwerpen, zoals duurzaamheid, biotechnologie en de bijdrage van wetenschap aan de maatschappij. In 2012 publiceerde hij bij de Nexus Bibliotheek Het geheugen van Alexandrië. Lessen voor de toekomst van Europa en de islam.