Nexus Bibliotheek

Het geheugen van Alexandrië

Nederlandse editie
Bestel Het geheugen van Alexandrië  15.00

Nexus Bibliotheek deel VIII, gebonden editie, vertaling Jan Willem Reitsma

Het Engelse origineel is verkrijgbaar als Alexandria’s Remembrance of Things Past.

Ismail Serageldin, directeur van de Nieuwe Bibliotheek van Alexandrië, wekt in de Nexus-lezing 2011 de geest van het oude Alexandrië weer tot leven. In een vlammend betoog roept hij de Arabische wereld en Europa op de Bibliotheek van Alexandrië, dat universele symbool van openheid, verdraagzaamheid, kosmopolitisme, cultuur en wetenschap, tot leidraad en inspiratiebron te maken voor een gezamenlijke toekomst.

“We moeten terugkeren naar het kosmopolitisme van het aloude Alexandrië en dat combineren met de tolerantie en democratie van het moderne Europa.”

Over de auteur

Ismail Serageldin

Egypte, 1944
Ismail Serageldin was directeur van de bibliotheek van Alexandrië. Hij studeerde bouwkunde in Caïro en schreef zijn proefschrift aan Harvard. In 1972 trad hij in dienst van de Wereldbank, waar hij van 1992 tot 2000 als een van de vicepresidenten werkzaam was. Daarna was hij onder meer hoogleraar op het gebied van duurzame ontwikkeling in Wageningen en aan het Collège de France. Serageldin schreef een groot aantal boeken en artikelen over uiteenlopende onderwerpen, zoals duurzaamheid, biotechnologie en de bijdrage van wetenschap aan de maatschappij. In 2012 publiceerde hij bij de Nexus Bibliotheek Het geheugen van Alexandrië. Lessen voor de toekomst van Europa en de islam.