Nexus Bibliotheek

Universitas?

Tweetalige uitgave

Nexus Bibliotheek deel IX, tweetalige, gebonden editie, vertaling Hein Groen en Gijs Went
Uitverkocht

In onze tijd bestaan er nog onderwijsinstellingen die universiteit heten, maar maken zij nog aanspraak op universitas, het alomvattende kennisideaal dat het Westen geërfd heeft van Athene en Rome? In een weergaloos requisitoir tegen de geest van de tijd leest George Steiner, wereldvermaard literatuurwetenschapper en cultuurcriticus, de moderne universiteiten de les. Zijn kritiek bevat een aansporing aan ons allen.

De oorspronkelijke Engelse tekst van Universitas? vindt u in de derde editie van de reeks Cultura Animi, Becoming Human Is an Art. Kijk voor meer informatie op deze pagina.
 
Meer info

Over de auteur

George Steiner

Frankrijk, 1929 - 2020
George Steiner was essayist, schrijver, criticus, cultuurfilosoof en een van de laatste grote Europese humanisten. Gevlucht voor oprukkend antisemitisch geweld in Europa, bracht hij een groot deel van zijn jeugd door in de VS. Daar studeerde hij taal- en letterkunde, een studie die hij voltooide aan Harvard en Oxford. Hij was hoogleraar in onder meer de VS, Engeland, Oostenrijk en Zwitserland, en essayist en criticus voor kranten als The Guardian en The New Yorker. In zijn essays behandelt hij literatuur, wiskunde, muziek en taal, maar ook ethiek en het radicale kwaad. Enkele werken uit zijn omvangrijke oeuvre zijn Language and Silence (1967), After Babel (1975) en Real Presences (1986). In 2011 publiceerde hij The Poetry of Thought. De inmiddels in meer dan 10 talen vertaalde Nexus-lezing die George Steiner in 2003 gaf - The Idea of Europe - is een van de meest invloedrijke teksten over de Europese geest; zo werd uit deze tekst geciteerd door onder meer President Macron bij diens Europa-lezing aan de Sorbonne en door oud-voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso. Naast de Engelse en Nederlandse uitgave van De idee Europa gaf het Nexus Instituut zijn Universitas (2013) in boekvorm uit, en publiceerde diverse essays van zijn hand.