Nexus50k
Journal Nexus, Special

Nexus 50. Europees humanisme in fragmenten

The journal Nexus is published in Dutch only. Order your copy of this issue on our Dutch site.
Find out more about our English publications. Or become a Nexus member, to access our online archive.

Dit jubileumnummer van Nexus levert een bijdrage aan de reflectie op de betekenis en reikwijdte van het Europees humanisme als modern beschavingsideaal en als culturele identiteit. Europees humanisme in fragmenten. Grammatica van een ongesproken taal biedt een contrapunt tot wat de hedendaagse maatschappij en universiteiten te bieden hebben.

‘Ik zal niet meer spreken over kitsch, maar over cultuur; over het verschil tussen dood en leven; over het geheim van de kunst en hoe het identiek is aan het geheim van het leven. Ik zal, zo nam ik me voor, spreken over een idee en een ideaal dat weliswaar alleen nog maar aanwezig is in werken van – vaak nauwelijks nog gekende – schrijvers, denkers en kunstenaars, maar daarom niet minder waar. Ik zal vertellen over een levende maar niet langer gesproken taal: het Europees humanisme.’ (Rob Riemen, 2008)

Nexus 50 is een bijzondere jubileumuitvoering: 784 pagina’s dundruk, gebonden, met stofomslag en leeslint. Nexus 50 bevat meer dan vijftig speciaal geschreven essays van onder meer George Steiner, Jürgen Habermas, Francis Fukuyama, Michael Ignatieff, Ivan Klíma, Roger Scruton, Tzvetan Todorov, Adam Zagajewski, David Dubal en Jean Clair.