Masterclass

Nexus Masterclass Roger Scruton -

10 november 2015
19.00 – 20.30
Tilburg University, Black Box

Brexit: yes or no?

“Als we de Verenigde Staten van Europa willen oprichten, moeten we nu beginnen. Het Verenigd Koninkrijk moet een vriend en financier zijn van het nieuwe Europa en opkomen voor zijn recht om te bestaan en stralen”, bepleitte Winston Churchill vlak na de Tweede Wereldoorlog. Maar in plaats van de gedroomde Verenigde Staten van Europa is er nu een gehate Europese Unie; geen inspirerend ideaal, maar een politieke bureaucratie. En in plaats van een goede vriend en financier is het Verenigd Koninkrijk zeer waarschijnlijk het eerste land dat de Unie gaat verlaten. Is het Britse referendum een verkiezingsstunt van Cameron die rampzalig uit de hand loopt? Betekent een Brexit het uiteenvallen van de Unie? Moeten we en kunnen we dit voorkomen? Waarom willen veel Britten de EU verlaten, terwijl de Grieken juist alles op alles zetten om bij de EU te blijven?

Roger Scruton, een van de beroemdste en meest spraakmakende Britse filosofen, is een voorstander van een Brexit. Volgens hem heeft het Verenigd Koninkrijk na duizend jaar onafhankelijkheid en een schoorvoetend toetreden in 1973 nu niets te zoeken binnen het project van Jean Monnet, en staat het slechts onder druk van alle Europese verdragen. Op 10 november sprak Scruton over de waarschijnlijkheid, wenselijkheid en het gevaar van een Brits uittreden uit de EU tijdens de Nexus Masterclass, ‘Brexit: Yes or No?’.

Publiciteit

“De EU is pure waanzin.”
10 november 2015, Univers
Pdf Interview met Roger Scruton. (PDF)


“De EU mag soms economisch voordeel bieden, een ‘wij-gevoel’ geeft het niet.”

11 november 2015 , Univers
Beleefd de EU afserveren. (PDF)

Integrale video's

Introduction Roger Scruton

Q&A Roger Scruton

Foto's

large_1._Welcome_Thomas_Heij large_2._Who_doesn_t_want_a_Brexit large_3._Rise_Roger_Scruton large_4._Introduction_Roger_Scruton large_6._Audience___Rene_Castelijn large_10._Audience___Rene_Castelijn large_11_Scruton___Rene_Castelijn large_12_Els_and_Roger___Rene_Castelijn large_13_Audience___Rene_Castelijn

Programma

19.00 Welkom door Thomas Heij

19.05 Inleiding Roger Scruton

19.30 Debat o.l.v. Els Schröder

20.30 Einde

Sprekers

NEXUS061111

Verenigd Koninkrijk,1944 - 2020

Roger Scruton

conservatief filosoof en kunstkenner