Literatuur
A.S. Byatt
Hoe ik Europees werd
Het lezen van Thomas Mann veranderde op een of ander biologisch niveau mijn ideeën over de manier waarop ik wilde schrijven.
Literatuur
A.S. Byatt
Ragnarök
Het tengere kind wist, zonder te weten dat ze het wist, dat de volwassenen angstig rekening hielden met een ophanden zijnde vernietiging. Ze stonden voor het einde van de wereld die ze kenden.
Muziek
Q&A plus jam session with Wynton Marsalis
Muziek, Samenleving
Calling Dr. Jazz: the Case for Integrity
Muziek
A Renaissance Man: Rob Riemen introduces Wynton Marsalis
Literatuur
Giovanna Giordano
Een magische vlucht
De balans tussen droom en realiteit, het magische en het morele, de betoveringen van Afrika en de gruwelen van de oorlog maken Giordano’s verhaal zo sterk.
Humanisme, Literatuur, Muziek
Romain Rolland
Jean-Christophe. Deel 1 – Dageraad
Een boek vol leven, liefde, drama, muziek, maatschappijkritiek en vele verwijzingen naar grootheden uit de Europese cultuur.
Literatuur
Emmanuel Macron
Boekentips van president Macron
Bij de Q&A van zijn Nexus-lezing gaf president Macron een klein inkijkje in zijn literatuurvoorkeuren. Welke klassiekers zijn zijn favorieten?
Geschiedenis, Humanisme
Andrew Pettegree
De promotie van Felix Platter
De onfortuinlijke kandidaat moest slikken of stikken: het was voor hem gewoon een extra uitgave, net als de wijn en het gebak dat hij verplicht was zijn examinatoren en gasten voor te zetten.
Literatuur
Albert Camus
Bruiloft en De zomer
Alle grote thema’s die Camus’ schrijverschap zullen bepalen zijn al in Bruiloft aanwezig
Kunst, Samenleving
Charles Rosen
De meerduidige vrijheid van de kunst
Conventies vormen het bastion van de beschaving, een waarborg voor maatschappelijke veiligheid. Maar ze kunnen ook een gevangenis zijn. Natuurlijk kent elke kunstvorm ook zo zijn conventies. Maar van die kunstenaar wordt van oudsher ook verwacht dat hij die conventies juist schendt.
Filosofie, Politiek, Samenleving
John Stuart Mill
Over vrijheid
De kern van Over vrijheid is Mills zoektocht naar een antwoord op de vraag: Welke individuele vrijheid moet in moderne samenlevingen altijd worden gewaarborgd en wanneer moet individuele vrijheid worden begrensd?
keuze van Marina Mahler
Rilke aan Margot Sizzo
‘Rilke is een van de weinige dichters die over de liefde hebben geschreven bij wie ik denk: ja, hij heeft de liefde ervaren.’
Literatuur, Religie
Brieven van Heloïse en Abelard
Alleen maar woorden
Waar gaat het verhaal dat de brieven van Heloïse en Abelard vertellen eigenlijk over, en is dat wel zo romantisch?
Biografie, Filosofie
Ágnes Heller
Een brief aan Richard Rieger
De wiskundeleraar van Agnés Heller onderwees zijn leerlingen eigenlijk niets, gedurende de jaren ’40 in Boedapest: hij spoorde ze aan hun boeken weg te leggen, en na te denken.
Miklós Radnóti
Nachthemel, waak
Radnóti had een heel leven voordat hij getuige werd. Hij had hechte vriendschappen, had vol overtuiging lief en dacht op abstracte, lyrische wijze na over de natuur en de dood. Zijn eigen dood en de omstandigheden waarin zijn laatste gedichten tot stand kwamen, zijn hem aangedaan, maar zijn poëzie is van hem zelf.
Cultuur, Filosofie, Geloof, Kunst
A sense of reality
Cultuur, Filosofie, Geloof, Kunst
A sense of possibility
Olga Tokarczuk
De tedere verteller
De nadruk die Tokarczuk legt op onze verbondenheid met anderen en met de wereld, en het ruimte laten voor het vreemde, is een vriendelijke en fijne insteek in een tijd waarin de maatschappij juist lijkt te verharden en verschralen.
Literatuur
Olga Tokarczuk
Hoe vertalers de wereld redden
Vertalers en tolken fungeren in wezen als priesters en priesteressen in Hermes’ tempel, omdat hun werk de goddelijke essentie raakt: het verbinden van mensen via hun talen, zelfs over hun talen heen om zo de menselijke ervaring van de ene cultuur naar de andere over te dragen
Samenstelling: Driessen, Krielaars en Peek
Dit volk heeft zijn god op aarde
‘De indrukken verwerk ik vooral rationeel. De slag begint, ik krijg een paard. Ik zie hoe de colonnes zich formeren, de tirailleurslinies, ze gaan in de aanval, ik heb met die ongelukkigen te doen, het zijn geen mensen, maar colonnes, het vuren bereikt een climax, de slachting geschiedt in stilte.’ – Isaak Babel
Filosofie
László F. Földényi
Lev Sjestov: filosoof van het radicale optimisme
Lev Sjestov was een van de merkwaardigste filosofen van onze eeuw. Een zeer vertwijfelde existentialist, die tegelijk een man vol geloof was; een filosoof die zowel in de twintigste eeuw als in de wereld van het Oude Testament leefde
Literatuur, Samenleving
Nuccio Ordine
Over domheid en nut
Tijd besteden aan iets nutteloos wil zeggen onze dag en ons leven menselijker maken.
Laura de Bie over Martin Heidegger
Brief aan Van Gogh
Winnaar schrijfwedstrijd Nexus Connect 2023