Schatkamer

Schrijf u in voor de speciale nieuwsbrief. U ontvangt dan hoogstens eens per week een mail met een persoonlijke aanbeveling zodra we iets nieuws hebben toegevoegd aan de Nexus Schatkamer.

Inschrijven voor de Schatkamer-nieuwsbrief

Media

Thema

bildung-internet-2

László F. Földényi

Een synoniem voor vrijheid

Internet schijnt de grote droom der Verlichting, de universele Bildung, te realiseren. En toch bekruipt mij bij het betreden van internet meestal net zo’n gevoel als toen ik dat op Bildung getrakteerde schoolkind was.
herscht-ig

Literatuur

László Krasznahorkai

Herscht 07769

Herscht 07769 houdt zich, net als eerder werk van Krasznahorkai, bezig met pathologische provincialiteit, het kuddegedrag van de mens, hoe we soms wegkijken in dienst van ons zelfbelang, en hoe spanning binnen een gemeenschap tot een geweldsexplosie kan leiden.
Kuindzhi-1

Kunst

Johannette Zomer

Oneindig landschap

De kleuren zijn door de morgenstond op een prachtige manier gedempt. De emoties die ik voelde bij mijn eerste kennismaking met dit werk, echoën na al die jaren nog steeds na.
Hermans-c-ig

Cultuur, Filosofie

Cor Hermans

De uitgewiste horizon

Wie bekend is met de wereldliteratuur zal smullen van dit boek, waarin passages royaal worden geciteerd. Hermans pent ze afwisselend en door elkaar neer zodat het als een mooi geheel leest.
Israel-ig

Biografie, Filosofie, Samenleving

Jonathan I. Israel

Spinoza: Life and Legacy

Israel maakt inzichtelijk dat Spinoza de absolute spil van de radicale Europese Verlichting was, en dat de uniciteit, impact en het revolutionaire gehalte van Spinoza’s denken nog veel te vaak wordt onderschat.
music library crespi (1)

Biografie, Cultuur, Filosofie

Rüdiger Safranski

Over Duitse meesters en het schrijven van biografieën

Het genre van de biografie beweegt zich ergens tussen verstaan en verklaren in, waarbij het nu eens meer naar de ene, dan weer meer naar de andere kant overhelt.
maidan-statue

Geschiedenis, Politiek

Dan Diner

Terug naar de Krim

Oekraïne ligt in een politiek aardbevingsgebied dat door zijn onveranderlijke geografie, zijn onveranderlijk geheugen en zijn demografie vol tegenstellingen opnieuw uitnodigt tot een beving van historische omvang.
Hrytsak-ig

Geschiedenis, Politiek

Yaroslav Hrytsak

Ukraine. The Forging of a Nation

Een aanrader voor wie zich meer in Oekraïne wil verdiepen, maar ook voor wie geïnteresseerd is in de verhouding tussen nationalisme en natievorming, en in de rol van literatuur
toergenjev

Literatuur

Woolf over Toergenjev

Toergenjev: een reus met heel kleine duimen

Eichler

Geschiedenis, Muziek

De herinnering aan WO2 in klassieke muziek

Echo van de tijd

Echo van de tijd is een stimulerend boek, vooral wanneer Eichler durft af te wijken van de heersende conventies.
feniks

Politiek, Samenleving, Wetenschap

Bill McKibben

Uit de as van de klimaatcrisis

Ergens in het verre verleden, zo'n tweehonderdduizend jaar geleden, heeft de mens het vuur getemd. Dat was misschien wel het belangrijkste wat we als soort ooit hebben gedaan. Het opende een nieuwe wereld. Maar nu dreigt het vuur die nieuwe wereld kapot te maken.
Crisis-ig

Klassieke wijsheid over tijden van crisis

Crisis

Er wordt zoveel geschreven over allerhande crises dat je je kunt afvragen of een term die van toepassing is op zowel de huizenmarkt en het leesonderwijs als de situatie in Palestina, niet aan al te grote inflatie onderhevig is. Dus wat is eigenlijk een crisis?
almanakverkoper

Religie, Samenleving

Giacomo Leopardi

Dialoog tussen een almanakverkoper en een voorbijganger

Met het nieuwe jaar begint het lot u goed te behandelen, en zo mij en alle anderen, en zal men een gelukkig leven beginnen. Dat is toch zo?
Bluemner-Form_and_Light

Cultuur, Literatuur, Samenleving

Claudio Magris

Utopie en onttovering

De utopie geeft het leven zin omdat ze, tegen alle schijn in, eist dat het leven zin heeft. Utopie en onttovering moeten niet tegenover elkaar worden gesteld, maar elkaar wederzijds steunen en corrigeren.
shahmeran

Politiek, Samenleving

Elif Shafak

Een kosmopolitisch appel

Democratie moet nooit worden verward met het alleenrecht van de meerderheid. Voor een echte, pluralistische, goed functionerende democratie is veel meer nodig dan alleen vrije verkiezingen.
balzac

Literatuur

A.S. Byatt

Hoe ik Europees werd

Het lezen van Thomas Mann veranderde op een of ander biologisch niveau mijn ideeën over de manier waarop ik wilde schrijven.
Byatt-ig

Literatuur

A.S. Byatt

Ragnarök

Het tengere kind wist, zonder te weten dat ze het wist, dat de volwassenen angstig rekening hielden met een ophanden zijnde vernietiging. Ze stonden voor het einde van de wereld die ze kenden.
180-20231112_NexusLecture_WyntonMarsalis-164

Muziek

Q&A plus jam session with Wynton Marsalis

108-20231112_NexusLecture_WyntonMarsalis-77

Muziek, Samenleving

Calling Dr. Jazz: the Case for Integrity

61-20231112_NexusLecture_WyntonMarsalis-30

Muziek

A Renaissance Man: Rob Riemen introduces Wynton Marsalis

Giordano-ig

Literatuur

Giovanna Giordano

Een magische vlucht

De balans tussen droom en realiteit, het magische en het morele, de betoveringen van Afrika en de gruwelen van de oorlog maken Giordano’s verhaal zo sterk.
Rolland-ig

Humanisme, Literatuur, Muziek

Romain Rolland

Jean-Christophe. Deel 1 – Dageraad

Een boek vol leven, liefde, drama, muziek, maatschappijkritiek en vele verwijzingen naar grootheden uit de Europese cultuur.
macron-fictie

Literatuur

Emmanuel Macron

Boekentips van president Macron

Bij de Q&A van zijn Nexus-lezing gaf president Macron een klein inkijkje in zijn literatuurvoorkeuren. Welke klassiekers zijn zijn favorieten?
Felix-Platter

Geschiedenis, Humanisme

Andrew Pettegree

De promotie van Felix Platter

De onfortuinlijke kandidaat moest slikken of stikken: het was voor hem gewoon een extra uitgave, net als de wijn en het gebak dat hij verplicht was zijn examinatoren en gasten voor te zetten.