Schatkamer
Schrijf u in voor de speciale nieuwsbrief. U ontvangt dan hoogstens eens per week een mail met een persoonlijke aanbeveling zodra we iets nieuws hebben toegevoegd aan de Nexus Schatkamer.
Inschrijven voor de Schatkamer-nieuwsbrief
Novels, Museums and the Idea of Europe
Rob Riemen introduceert Orhan Pamuk
Orhan Pamuk
Het museum van de onschuld
Een prachtig universeel verhaal over mensen die een verloren verleden bewaren en bezitten: een verhaal over nostalgie in de diepste betekenis van het woord.
Claude Habib
De liefde in twee lessen
Filosofen en de liefde: een eigenaardige combinatie. Dit essay biedt inzicht in die bijzondere relatie.
Jan Terlouw
George Orwells ‘Animal Farm’
‘Animal Farm’ is opnieuw actueel door een aspect dat in het boek ook veel aandacht krijgt, namelijk desinformatie.
Henk Smeijsters
Hoe je een beter mens wordt
Smeijsters wil helpen om meer handen en voeten te geven aan wat we allemaal zelf ook al wel willen, namelijk ‘een beter mens worden’. Dit boek biedt hulp om dat grote maar onvermijdelijk vage ideaal van een deugdzaam leven te differentiëren naar allerlei domeinen van het handelen.
Terugblik: 30 jaar Nexus Instituut
Rob Riemen
The Quest for Vision in the Era of Confusion, Corruption and Foolishness
Ter introductie op de Nexus-conferentie 2024
Biografie, Literatuur
Kris Lauwerys
Van licht naar duisternis
Van Kris Lauwerys’ hand verscheen onlangs ‘Van licht naar duisternis’. Het boek verhaalt over de rijke levens van Milena Jesenská, Veza Canetti en Emilie Flöge; geleefd en herinnerd in de schaduw van hun mannelijke tijdsgenoten.
Geschiedenis, Politiek, Samenleving
Milena Jesenská
Vluchtelingen in Tsjecho-Slowakije
Tsjechisch journalist en schrijver Milena Jesenská schreef in de jaren voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog over de onmenselijke omstandigheden waarin Duitse vluchtelingen in haar thuisland verkeerden.
Poëzie
W.H. Auden
Tijdelijke helden
De nieuwste vertaling van W.H. Auden door Han van der Vegt biedt een hedendaagse ingang in het veelzijdige werk van deze moderne dichter.
Poëzie
Cynthia Ozick
Welke hoop is er nog?
Toen Arnold in 1867 ‘Dover Beach’ op papier zette, stond hij veel dichter bij de gelovige Middeleeuwen dan bij Audens moderne New York.
Cultuur, Geschiedenis, Muziek
Werner Herbers
Passie voor het onbekende
Onbekende aria's van Mozart, de indringende cantates van Eisler en de de tragiek van Holzmann. Herbers wijdde een essay aan het herontdekken van (door de oorlog) verloren geraakte melodieën, zijn hartstochtelijke liefde voor de muziek en de juweeltjes die in de schaduw van hoge bomen bestaan.
Geschiedenis, Muziek
Michael Haas
Music of Exile
Dit boek beschrijft de reacties van Duitse componisten – Joden en niet-Joden – op de machtsovername van Hitler. Vluchten doet niemand voor zijn plezier. Maar wanneer het moet, omdat politieke en culturele vrijheid en verscheidenheid op het spel staan, is de wil tot overleven volstrekt vanzelfsprekend en allesoverheersend.
Literatuur, Samenleving
Bill Shipsey
Er kan van alles gebeuren
Camus’ De pest is de enige moderne roman die ik alle jonge mannen en vrouwen van nu zou willen laten lezen. Hij heeft wijze lessen te bieden aan eenieder die gelooft dat we een plicht en een verantwoordelijkheid hebben tegenover onze medemens.
Filosofie, Literatuur, Samenleving
Albert Camus
Laatste cahiers 1951-1959
Wat we uit het boek kunnen meenemen, is de indruk dat Camus zich in een nieuwe fase van zijn schrijverschap nog explicieter zou durven uitspreken over ‘het leven dat triomfeert’, over schoonheid en geluk en over de liefde voor de aarde, het aardse en het heilige daarvan.
Politiek, Samenleving
Antonio Scurati (gratis toegankelijk)
Fascisme, populisme en het verval van het Westen
Persoonlijk heb ik altijd gemeend dat provocatie van of gevaar voor de democratie in deze tijd niet het voortbestaan van die democratie bedreigt. Niettemin bespeur ik in heel Europa een vorm van provocatie van en gevaar voor de kwaliteit van de democratie. Een gevaar dat afkomstig is van die brede groep massabewegingen die wij doorgaans populisten noemen.
Politiek, Samenleving
Francesco Boldizzoni (gratis toegankelijk)
Hebben we de sociaaldemocratie nog steeds nodig?
Ik geloof beslist niet dat de sociaaldemocratie overal ter wereld levensvatbaar is. Maar als ze één natuurlijk thuis heeft, is het Europa.
Cultuur, Geschiedenis, Samenleving
Zena Hitz (gratis toegankelijk)
Over arbeidsdeling en bronnen van troost
Kan ons vermogen om te denken en te begrijpen worden opgeslagen of uitbesteed? En het vermogen om serieus te lezen en te worden veranderd door wat we lezen? Kan het belang daarvan voor het beoordelingsvermogen en de morele inleving verder reiken dan degenen die deze vermogens toepast? Ik denk van niet.
Politiek
Thomas Huttinga
Waarom we Europeaan zijn
De afgelopen jaren is er echt iets fundamenteels veranderd. We zien namelijk de definitieve terugkeer van de geschiedenis aan ons voorbijtrekken, waarbij het verleden niet los gezien kan worden van het heden.
Cultuur
George Steiner
De Europa-mythe
Als wij geen ongehoord groot geluk hebben – in economisch, sociaal, ethnisch opzicht – dan zal Europa weer massale immigratie, ontheemding en raciale conflicten beleven.
László F. Földényi
Een synoniem voor vrijheid
Internet schijnt de grote droom der Verlichting, de universele Bildung, te realiseren. En toch bekruipt mij bij het betreden van internet meestal net zo’n gevoel als toen ik dat op Bildung getrakteerde schoolkind was.
Literatuur
László Krasznahorkai
Herscht 07769
Herscht 07769 houdt zich, net als eerder werk van Krasznahorkai, bezig met pathologische provincialiteit, het kuddegedrag van de mens, hoe we soms wegkijken in dienst van ons zelfbelang, en hoe spanning binnen een gemeenschap tot een geweldsexplosie kan leiden.