Steiner-Europa
Nexus Bibliotheek

De idee Europa

Nexus Bibliotheek deel IV, gebonden editie, vertaling Peter Bergsma, met voorwoord van Rob Riemen. Het Engelse origineel van deze tekst is verkrijgbaar als The Idea of Europe.

George Steiner was als geen ander thuis in de Europese cultuur, die eeuwen omspant en kosmopolitisch is. Het Nexus Instituut nodigde Steiner uit voor de Nexus-lezing 2003, omdat hij over de gave beschikt to invite others into meaning, en omdat hij ons kan onderhouden over een beschavingsideaal: de idee Europa.

Deze inmiddels in meer dan tien talen vertaalde Nexus-lezing die George Steiner in 2003 gaf is een van de meest invloedrijke teksten over de Europese geest; zo werd uit deze tekst geciteerd door onder meer President Macron bij diens Europa-lezing aan de Sorbonne en door oud-voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso.

Europa is de plaats waar de tuin van Goethe bijna aan Buchenwald grenst, waar het huis van Corneille aan het marktplein ligt waar Jeanne d’Arc op gruwelijke wijze ter dood werd gebracht.

Publiciteit

‘Ons café is vernoemd naar het essay De idee Europa van George Steiner […] Het is echt een prachtig essay.’
– prof. Mathieu Segers, Café Europa.

‘Ik zag het bij Macron op tafel liggen een paar weken geleden.’
– Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie

‘Steiner lezen vind ik haast altijd een enorm stimulerende ervaring. Zelfs als ik het niet met hem eens ben. Het gaat mij als lezer niet om of hij gelijk heeft of niet, maar om waar hij mij mee naartoe neemt en het intellectuele proces waar hij mij deel van maakt. […] Steiner is de Europese intellectueel par excellence: polyhistor, polyglot, zelfbewust in cultureel opzicht, stevig gegrond in een complex corpus van intellectuele, filosofische en literaire tradities – daardoor niet alleen gevormd maar zelfs beheerst.’
– Costica Bradatan, LA Review of Books.

Sprekers

George Steiner

Frankrijk, 1929 – 2020

George Steiner

cultuurfilosoof, essayist, criticus