Nexus98-web
Tijdschrift Nexus

Nexus 98

Word lid

Deze uitgave verschijnt eind april, maar is nu al voor te bestellen. U krijgt uw exemplaar dan uiterlijk 30 april thuisgestuurd.

In de achttiende eeuw beloofde de Verlichting een triomf van de rede. Niet langer zouden bijgeloof, religieuze dogma’s en absolute heersers de werkelijkheid vertroebelen of corrumperen; de waarheid zou iedereen bevrijden. Maar drie eeuwen later lijkt wereldwijd de waarheid verder weg dan ooit. We zijn niet vrij, maar raken steeds verder verstrikt in schimmige technologische structuren. Nog onbekende vormen van intelligentie dreigen een wapen te worden in handen van nieuwe corrupte vorsten. Valse profeten dienen zich aan in een verwoede zoektocht naar betekenis. Hebben de beloften van de Verlichting zich tegen ons gekeerd? Hebben we de uitwassen van het verstand zelf op het schild gehesen? Waar vinden we visie in deze verwarde wereld?

Nexus 98 bevat de bijdragen van sprekers op de Nexus-conferentie 2024, ‘The Quest for Vision’, en de Nexus-lezing van Orhan Pamuk. Met o.a. Booker Prize-winnaar Paul Lynch, Benjamín Labatut, Ramachandra Guha en abt Gregory Polan.

Nexus 98 maakt deel uit van het Nexus-lidmaatschap 2025. Nog geen lid?
Wist u dat u lid kunt worden van het Nexus Instituut? Sluit u aan bij een groeiende groep cultuurliefhebbers en help ons de traditie van het Europees humanisme levend te houden. Leden krijgen de jaargang van het cultuurfilosofisch tijdschrift Nexus thuisgestuurd en profiteren van aanzienlijke kortingen op entreekaarten. Bekijk de mogelijkheden en alle voordelen.

Inhoudsopgave

De zoektocht naar visie in een verwarde wereld

Nu de weg die voor ons ligt steeds mistiger wordt, geweld en extremisme toenemen en de onzekerheid om zich heen slaat, hebben we eens te meer behoefte aan visie. Maar wie zal ons die visie brengen, en wat moet die visie zijn? Deze vragen stonden centraal tijdens de Nexus-conferentie 2024. In een veelzijdig essay, geschreven ter introductie van de conferentie, leidt Rob Riemen ons aan de hand van onder meer Thomas Mann, Albert Camus Aleksandr Solzjenitsyn en Thérèse Delpech langs de verdwazingen van de voorbije eeuw.

Visie! Dat is wat we meer dan ooit nodig hebben om dit gevaarlijke, de gehele mensheid bedreigende tijdperk, vol van verwarring, corruptie en domheid zo spoedig mogelijk achter ons te laten. Maar waar zal de wijsheid die we daartoe nodig hebben, gevonden worden?

Bespiegelingen over de terugkeer van het irrationele

Vertaling Lidwien Biekmann en Tjadine Stheeman

Bij de voordeur van Paul Lynch staat een afdruk van Francisco Goya’s beroemde ets: een man ligt op zijn bureau met zijn hoofd in zijn armen, terwijl achter hem donkere uilen en vleermuizen opvliegen. Het onderschrift: ‘De slaap van de rede brengt monsters voort’ – alleen zolang we vasthouden aan ons verstand, zijn we beschermd tegen de duisternis van het irrationele. Of moeten we Goya’s motto toch anders opvatten? In een prachtig literair essay waarschuwt Lynch voor een blindelings vertrouwen in de objectieve rede. We kunnen ons pas weren tegen de uitwassen van het redeloze, aldus de Booker Prize-winnaar, als we het als deel van onszelf omarmen.

De rede als arrogante alleenheerser sluit zijn ogen voor wat de mens in werkelijkheid is: al te menselijk. En het is deze manier van denken die de slapende monsters uit hun krochten wekt.

Sprinkhanen in het labyrint

Vertaling Peter Valkenet

In de natuur hebben zwermdieren er baat bij zich in een groep te bewegen. Mieren, vogels of vleermuizen zijn productiever en beter beschermd wanneer ze opgaan in de massa. Maar soms keert die collectieve rationaliteit zich tegen zichzelf. Wanneer woestijnsprinkhanen zich door veranderingen in hun omgeving instinctmatig in een zwerm beginnen te bewegen, verandert de zwerm op termijn in een allesverslindende plaag die eerst haar omgeving, en dan zichzelf verwoest. Wat heeft de mens met deze sprinkhanen gemeen? In deze urgente en bedachtzame tekst vol met sprekende beelden, reflecteert Benjamín Labatut op de rol van logica en chaos, rede en verbeelding, individu en collectief in een wereld die in brand staat.

Het irrationele is iets wat in tijden van crisis opborrelt vanuit de diepte. Dus misschien is alle gekte die we om ons heen zien, alle kennelijke waanzin en wanorde, wel een respons, een dierlijke reactie op de wereld die we hebben gecreëerd.

Gevangen door de koude mythe

Vertaling Mari Alföldy

Dat we na ‘de dood van God’ alle mythen achter ons zouden hebben gelaten, schrijft László Földényi, is een misvatting. Toen de mens het geloof in een transcendente wetgever opgaf, ontstond er een leegte die zelf tot geloof werd verheven. En in de afwezigheid van absolute waarheid of moraliteit kon iedere leugen het tot werkelijkheid schoppen, zolang maar genoeg mensen zich eraan overgaven. In een even erudiet als angstwekkend betoog legt Földényi de wortels van het twintigste-eeuwse fascisme bij de opkomende massamaatschappij, en stelt hij de indringende vraag: waar staan we nu?

Een van de belangrijkste kenmerken van de moderne massageest is dat geen enkel moment ongebruikt mag worden gelaten, omdat in ‘lege’ momenten de metafysische gevoelens tevoorschijn kunnen komen, die juist vraagtekens zetten bij de massageest.

Een vernieuwde visie voor Europa

Vertaling Huub Stegeman

Nu de geopolitieke verhoudingen op losse schroeven staan, zal Europa zichzelf opnieuw uit moeten vinden. Maar we moeten ervoor waken, schrijft Maurizio Serra, daarbij in een nieuw isolationisme te vervallen, onszelf als ‘Fort Europa’ van de buitenwereld af te schermen. Het vernieuwde Europa, aldus de Italiaanse diplomaat en intellectueel, zal een Europa moeten zijn dat is geworteld in cultuur en humanisme. Een Europa van verbinding en openheid, dat zijn erfgoed met de wereld deelt en buiten-Europese invloeden als een verrijking verwelkomt.

Wat is cultuur, vóór elke andere definitie, anders dan het centraal stellen van de menselijke waardigheid?

Van patriottisme naar jingoiïsme

Hoe India de luiken dichtgooit

Vertaling Frank Lekens

Het Europese nationalisme dat vanaf het einde van de achttiende eeuw opgang maakte, wilde alle bewoners van een gebied tot één volk verenigen op basis van een gedeelde taal, geloof en soms ook vijand. Het Indiase nationalisme, stelt Ramachandra Guha, zag er lange tijd heel anders uit. Belangrijke Indiase figuren zoals Gandhi en Rabindranath Tagore droegen een vorm van patriottisme uit die talige en religieuze inclusie omarmde. Maar wat is daar nu nog van over? In zijn bijdrage schetst en verklaart Guha de beklemmende politieke verenging in India.

Dit nieuwe nationalisme in India is hardvochtig, vijandig en onverzoenlijk. Het contrast met het inclusieve, ruimdenkende nationalisme zoals dat ooit werd uitgedragen door Gandhi en Nehru is deprimerend (en griezelig).

Afgoderij: oude bronnen, hedendaagse kwesties

Vertaling Gertjan Wallinga

Wat leert de Heilige Schrift ons over idolatrie, en welke afgoden zien we terug in onze hedendaagse samenleving? In een prachtige, geleerde tekst duidt abt Gregory Polan de plaats die afgoderij in de Bijbel inneemt. Met de Bijbel in de hand wendt hij zich vervolgens tot de wereld van vandaag. Hoe kunnen we ons verre houden van de verleiding om valse profeten na te volgen en betekenisloze objecten te vereren?

De geschiedenis staat bol van mensen die zichzelf tot god hebben verheven, en er zijn altijd mensen bereid zo iemand te volgen, omdat ze iets nodig hebben dat sterker is dan zijzelf.

Temporaliteiten

Vertaling Jabik Veenbaas

In onze zoektocht naar wijsheid en betekenis zijn we al snel geneigd ons op het verleden te richten. Of net andersom: om ons te enten op vooruitzichten, dromen en visioenen. Waaraan ontlenen geschiedenis en toekomst die bijzondere waarde? Zijn zij niet slechts verschijningsvormen van het heden, op andere momenten in de tijd? In een dromerige, begeesterde overpeinzing reflecteert Leon Wieseltier op de menselijke verhouding tot de tijd, en op de politieke, culturele en spirituele consequenties van dien.

Er is niets moeilijker dan zinvol in het heden de leven. De meeste mensen doen dat door, nou ja, vals te spelen: ze lenen van het verleden en van de toekomst, van de herinnering en van de hoop.

Terug naar een betoverde wereld

Vertaling Thomas Heij

De crisis waar de westerse wereld zich in bevindt, aldus Rod Dreher, is bovenal een spirituele crisis. De dood van God – de verzwakking van het christelijke geloof in de Verenigde Staten en Europa – ligt aan de basis van alle problemen waar de 21e-eeuwse samenleving mee te kampen heeft. In zijn bijdrage bepleit hij een terugkeer naar het christendom en de traditionele maatschappelijke instituties.

Het Westen kan zichzelf alleen herstellen als het zijn overgeleverde religie herstelt, en dat kan het alleen als het weer in staat is zich te verwonderen – dat wil zeggen, openstaan voor betovering.

Romans, musea en de idee Europa

Vertaling Hamide Doğan

Op 28 september 2024 sprak de Turkse Nobelprijswinnaar Orhan Pamuk in Rotterdam zijn Nexus-lezing uit. In deze uitgebreide versie van de lezing, hier naar het Nederlands vertaald, vertelt Pamuk over de totstandkoming van zijn Museum van de Onschuld en over de musea die hem inspireerden. Aan de hand van zijn eigen ervaringen pleit hij voor musea die niet groots en collectief zijn, maar die net als romans individuele verhalen vertellen. Juist zo, aldus Pamuk, kan kunst het menselijke vertegenwoordigen.

Musea moeten de wereld en menselijkheid van de nieuwe moderne mens […] onderzoeken en tot uitdrukking brengen. Door de overheid gesubsidieerde grote musea streven er niet naar om de mens te vertegenwoordigen, maar de staat.

Vraaggesprek met Orhan Pamuk

Vertaling redactie

Na afloop van de Nexus-lezing door Orhan Pamuk volgde een vraaggesprek tussen Pamuk en Rob Riemen. Een deel van het gesprek is opgenomen in deze uitgave van Nexus. In de tekst gaat Pamuk verder in op de rol die musea kunnen spelen in de vertegenwoordiging van de idee Europa. Hij reflecteert op de gecompliceerde plaats van ‘de klassieken’ in kunst en literatuur, en vertelt wat schrijven voor hem betekent.

Het is het grootste genoegen van mijn leven en van ieders leven dat er boeken zijn. Dat er verhalen zijn.