Cultura Animi 2
Cultura Animi

The World as It Is

For information in English, please click here.

The World as It Is in the Eyes of Margaret Atwood, Wole Soyinka and Ai Weiwei is de tweede uitgave in de Engelstalige reeks Cultura Animi. Dit gebonden hardcover deeltje bevat de tekst van de Nexus-lezing van Margaret Atwood, een essay van Nobelprijswinnaar Wole Soyinka en de Nexus-lezing van Ai Weiwei: drie prachtige teksten, over mensenrechten, het kwaad en de verantwoordelijkheid van de kunstenaar.

De Nederlandse vertaling van de teksten van Atwood en Soyinka vindt u in Nexus 81, de tekst van de lezing van Ai Weiwei in Nexus 82.

Inhoudsopgave

Greetings, Earthlings!

What Are These Human Rights of Which You Speak?

In haar Nexus-lezing bood Margaret Atwood op humorvolle wijze een buitenaards perspectief op mensenrechten en de relaties tussen vrouwen en mannen. De Engelstalige lezing is hier opgenomen.

Men shed fewer tears than women, it is true. But they shed more blood. So in the wet-dry contrast, you might say that men are wetter. And on Mashupzyx, we do say that.

Of Good and Evil

Trial by Innocence

De Nigeriaanse Nobelprijswinnaar Wole Soyinka laat zijn gedachten gaan over de vraag naar goed en kwaad. In misdaden tegen onschuldige kinderen ziet hij het kwaad vertegenwoordigd – maar waar schuilt dan het goede?

Evil feeds on good, and where on earth can we confidently seek the habitation of good in humanity? Only within that space of innocence, known as childhood.

The Responsibilities of an Artist

Op 25 mei 2019 hield de befaamde kunstenaar en activist Ai Weiwei de 26ste Nexus-lezing. In gesprek met Rob Riemen vertelde hij over zijn opvoeding en scholing, de relatie tussen China en het Westen, waarheid en schoonheid in de hedendaagse kunst en de maatschappelijke verantwoordelijkheid van de kunstenaar. Deze tekst is de neerslag van dat gesprek.

Art, I think, is about necessity. It’s about struggle. It’s about human struggle, about the deep layers of humanity, because our aesthetics always relate to our philosophy and moral judgments.