Connect

Meet & greet William Fallon en Robert Cooper -

20 september 2014
16.00 – 17.00
Nationale Opera & Ballet

Is oorlog onvermijdelijk?

Robert Cooper heeft als Brits topdiplomaat voor het Verenigd Koninkrijk en de EU bemiddeld in tal van geopolitieke conflicten. Hij meent dat het Westen zich actief moet inzetten om vrede te bewerkstelligen, om te voorkomen dat de wereld aan oorlog en geweld ten onder gaat. Dat moet echter niet louter gebeuren door middel van Amerikaans wapengekletter of Europese absorptiepolitiek, maar met een afgewogen mix van beide.

William Fallon was als opperbevelhebber van de Amerikaanse troepen direct verantwoordelijk voor de militaire missies in Irak en Afghanistan. Toen hij kanttekeningen plaatste bij de wenselijkheid van een mogelijk oorlog met Iran, leidde zijn verzet tegen het beleid van de regering-Bush uiteindelijk tot een breuk.

Deze Amerikaan en Europeaan, die allebei geschoold zijn in de weerbarstige praktijk van diplomatie en interventie, gaan met elkaar en met Connect in gesprek over de vraag: ‘Is oorlog onvermijdelijk?’ Want wat is de juiste wijze van handelen in de Oekraïne? Hoe bewaar je de vrede in het kruitvat dat het Midden-Oosten is? Op basis van welke feiten is Amerikaans ingrijpen te rechtvaardigen? En wat moet de rol zijn van Europa in de brandhaarden van deze wereld? Kom naar de bijeenkomst die Nexus Connect speciaal voor leden organiseert en stel je vragen aan twee insiders.

Sprekers

Foto William Fallon

Verenigde Staten, 1944

William Fallon

oud-bevelhebber Amerikaanse strijdkrachten
Robert Cooper

Verenigd Koninkrijk, 1947

Robert Cooper

Britse topdiplomaat, publicist en oud-adviseur van Tony Blair

Foto's

large_2._Ontvangst-Nexus-conferentie-War-and-Peace large_4._Robert_Cooper-en-Wiliam_Fallon large_5._Debat large_6._Connect