Symposium

Nexus-symposium -

2 april 2016
15.00 – 17.00
DeLaMar Theater Amsterdam

The Battle for Europe

Foto: Jan Reinier van der Vliet

Op 6 april stemt Nederland in een raadplegend referendum over het associa­tieverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne, een verdrag over handels­betrekkingen en nauwere samenwerking. De gemoederen zijn verhit. Vanuit Brussel volgt de EU met argusogen de stemming in Nederland. Want is de ware inzet niet de toekomst van Europa, en dus van de samenwerking tussen lidstaten binnen de EU, en de vraag waar Europa voor zou moeten staan?

Tegenstanders van het verdrag met Oekraïne zien het als een poging om de macht van de EU via de achterdeur en op ondemocratische wijze te vergroten. In hun ogen is de EU een bureaucratisch monster, dat langzaam maar zeker de volkssoevereiniteit van de afzonderlijke lidstaten bedreigt en tegelijkertijd de rijkere landen financieel uitkleedt. Ze keren de EU de rug toe, wijzen elke vorm van machtsoverdracht aan Brussel af en trekken zich terug achter duidelijk afgebakende, nationale grenzen. Voorstanders wijzen op de noodzaak samen op te trekken met het oog op de veiligheid, economische stabiliteit en welvaart van Europese burgers. Zij zien de EU als een grote stap voorwaarts, zelfs al moeten deze en haar werking bevraagd worden. In hun ogen zouden de doelen die ten grondslag liggen aan de Europese samenwerking — vrede, burgerrechten, solidariteit en welvaart — voor iedereen toegankelijk moeten zijn.

Waar liggen de grenzen van Europa eigenlijk, en zijn die grenzen geogra­fisch, historisch of cultureel bepaald? Moeten we wel of geen uitbreiding van de EU wensen, en wat is hierbij de rol van Amerika en Rusland? ‘The Battle for Europe’ presenteerde een debat tussen eurocritici en eurofielen, tussen voor- en tegenstanders van toenadering tot Oekraïne.

Download brochure Word Nexus-lid

Integrale video’s

Sprekers

John_Laughland

Verenigd Koninkrijk, 1963

John Laughland

politiek filosoof
Natalia_Narochnitskaya

Rusland, 1948

Natalia Narochnitskaya

historica en voormalig Douma-lid
Ivan_Vejvoda

Servië, 1949

Ivan Vejvoda

filosoof en politicoloog

Foto's

large_09-.-Pavlo-Klimkin large_11.-Riemen_-Krastev_-Vejvoda large_12.-Ivan-Vejvoda large_13.-Ivan-Krastev large_18.-Speakers-and-audience large_20.-Van-Bommel-with-the-association-agreement large_21.-Krastev large_25.-Round-table-discussion large_30-.-Q_A-with-Laurens-Jan-Brinkhorst large_33.-Eugene-Czolij large_38.-Ukrainian-television-interviews-Van-Bommel

PROGRAMMA

15.00 Debat o.l.v. Rob Riemen

16.00 Publiek gesprek

17.00 Einde