Symposium
Joshua Bell en Sigmund Rolat -
23 mei 2014
13.30 – 17.00
DeLaMar Theater Amsterdam
The Holocaust and the Power of Music
De wereldberoemde violist en dirigent Joshua Bell (1967) en Sigmund Rolat (1930), een kunstmecenas die als joodse jongen de verschrikkingen van het nazibewind in Polen aan den lijve heeft ondervonden, vertellen gezamenlijk het ongelooflijke verhaal van de Stradivarius-viool uit het bezit van Bronislaw Huberman, de legendarische meesterviolist en oprichter van het Palestine Symphony Orchestra (1936), het latere Israëlisch Philharmonisch Orkest. Die viool werd in 1936 gestolen uit Hubermans kleedkamer in New York. De Stradivarius werd jarenlang als verloren beschouwd, maar dook op in 1985 en wordt sinds 2001 bespeeld door Joshua Bell.
In de voormalige synagoge, thans concertgebouw van het Poolse bedevaartsoord Czestochowa ― geboorteplaats van zowel Huberman als Rolat ― gaf Joshua Bell enige jaren terug een historische uitvoering van Brahms’ Vioolconcert, dat in 1896 door de toen veertienjarige Huberman vertolkt werd, in aanwezigheid van de componist zelf ― op diezelfde Stradivarius. Het instrument groeide daarmee uit tot symbool van de onoverwinnelijke kracht van muziek en beschaving. Van dit verhaal maakte filmregisseur Haim Hecht de aangrijpende documentaire The Return of the Violin, die op het symposium te zien zal zijn. Joshua Bell en Sigmund Rolat brengen in Amsterdam in gesprek met elkaar een boodschap van moed, wilskracht en een eindeloos vertrouwen in de macht van muziek.
Bekijk hier de documentaire ‘The Return of the Violin’ over hoe Joshua Bell in het bezit kwam van de wereldberoemde Stradivarius van Huberman.