NEX020611

Het probleem van het kwaad

Ze is uitgenodigd om te spreken tijdens een conferentie in Amsterdam, een conferentie over het eeuwenoude probleem van het kwaad: waarom er kwaad op de wereld bestaat, of er iets aan gedaan kan worden en zo ja, wat.

Ze denkt dat ze wel door heeft waarom de organisatoren haar hebben uitgekozen: vanwege een lezing die ze vorig jaar op een universiteit in de Verenigde Staten heeft gegeven, een lezing waarover ze werd aangevallen in de kolommen van Commentary (het kleineren van de holocaust, luidde de aanklacht) en die werd verdedigd door mensen wier steun haar over het algemeen in verlegenheid brengt: verkapte antisemieten en sentimentele dierenbeschermers.

Ze had bij die gelegenheid gewezen op wat ze als de onderwerping en afslachting van hele dierpopulaties beschouwde, en nog steeds beschouwt. Himmler, een man zonder enige fantasie, zou de dodenkampen nooit verzonnen kunnen hebben zonder het voorbeeld van de vleesverwerkingsindustrie. Himmler behandelde mensen als beesten omdat beesten al zo lang als beesten waren behandeld.

Lees ook de reactie van Mario Vargas Llosa op dit verhaal.