8.-Zomerse-Vriendenlunch

Beschermers van Nexus

Het bestaan van een geheel onafhankelijk instituut dat zich verzet tegen de troosteloosheid van het niets weten en het fanatisme van het enig weten, en zich inzet voor het behoud van onze vrijheid en democratie, is in tijden van de opkomst van extreme vormen van politiek allesbehalve vanzelfsprekend. Dat het Nexus Instituut al meer dan 25 jaar bestaat, is grotendeels te danken aan loyale leden, genereuze Vrienden en fondsen, en enkele politici in Nederland die het belang van het Nexus Instituut onderkenden en ook de moed hadden daarnaar te handelen.

Die politieke steun is helaas steeds minder vanzelfsprekend geworden onder druk van extreme politieke krachten. Om het Nexus Instituut sterker te kunnen maken in tijden waarin ons werk meer dan ooit nodig is en de vraag naar onze activiteiten groeit, zoekt het Nexus Instituut de 100 van 2500: de kring van Beschermers van het Nexus Instituut.

Wie zijn de Beschermers?

De Kring van Beschermers bestaat uit een groep mensen die het gedachtegoed en de activiteiten van het Nexus Instituut zijn toegedaan, die het willen behouden én delen. Primair geven zij het Nexus Instituut een (semi-)structurele financiële basis dankzij hun meerjarige gift van tenminste 2500 euro per jaar, maar daarnaast vormen ze ook een enthousiast netwerk en zijn op die manier de beste ambassadeurs om de naamsbekendheid van en waardering voor het Nexus Instituut te vergroten. De Beschermers zijn exclusieve relaties van het Nexus Instituut.

Doordat het Nexus Instituut en de Vrienden van het Nexus Instituut culturele ANBI’s (‘algemeen nut beogende instellingen’) zijn, zijn er aanzienlijke fiscale voordelen voor particulieren en bedrijven wanneer zij een meerjarige schenking doen. Voor particulieren geldt dat de schenking voor 125% aftrekbaar is (de belastingdienst heeft hier een pagina met informatie ingericht), en voor bedrijven dat deze voor 150% van de winst afgetrokken mag worden (meer daarover is hier te vinden). Voorwaarde is dat het bedrag een echte schenking is, wat betekent dat het deel waar tegenover een tegenprestatie staat, niet aftrekbaar is. Wat dat voor uw persoonlijke situatie betekent, legt Eveline Riemen – van der Ham, zakelijk directeur van het Nexus Instituut u graag uit.

Het belastingvoordeel bij schenking door een particulier

Omdat Stichting Vrienden van het Nexus Instituut een culturele ANBI-status heeft, mag de Nederlandse belastingbetaler bij een schenking van 2500 euro 25% optellen bij het van de belastingen af te trekken bedrag, waardoor het af te trekken bedrag 3125 euro wordt. Een en ander is afhankelijk van uw persoonlijke situatie, maar bij een inkomstenbelastingtarief van 37,35% geldt een belastingvoordeel van 1167 euro waardoor de schenking de donateur onder de streep in feite 1333 euro kost, en bij een inkomstenbelastingtarief van 49,50% geldt in principe dat uw schenking van 2500 euro u, wegens het belastingvoordeel van 1547 euro, de facto 953 euro kost.

Het belastingvoordeel bij schenking door een onderneming

Omdat Stichting Vrienden van het Nexus Instituut een culturele ANBI-status heeft, mogen Nederlandse ondernemingen hun schenking  met een verhoging van 50% van de winst aftrekken. Rekenvoorbeelden en meer informatie vindt u op de website van de Belastingdienst.

Wilt u toetreden tot deze kring van Beschermers of heeft u vragen? Neem dan contact op met Eveline Riemen – van der Ham, zakelijk directeur van het Nexus Instituut, met een mail naar [email protected] of bel naar 085-047 1229 voor meer informatie.

Neem contact op

 

Met bijzondere dank aan onze Beschermers:  Pepijn Blom – Herjan Coelingh Bennink & Marijke de Boer – Arnold Croiset van Uchelen – Karl Guha – Tex Gunning – Victor Halberstadt – Dolf & Liesbeth Huijgers – Erik van der Kooij – Van der Linden Fonds – Onno Ruding – Philip Smits & Angelique Dolle – Jasper van Veghel & Miranda Keeler – Pieter Vereertbrugghen – en de Beschermers die liever anoniem blijven.