Connect

Essaywedstrijd Nexus Connect -

Winnaar: Roel Meijvis

Hans Castorp in onze tijd

De Toverberg van Thomas Mann is een echte bildungsroman. Centraal staat de intellectuele en morele vorming van de 23-jarige Hans Castorp. Hij wordt geconfronteerd met verschillende wereldbeelden; leven en dood; liefde en ziekte; kunst, cultuur, politiek en zijn verhouding tot de maatschappij. Dat alles vormt Castorp en maakt hem tot wie hij is, maar houdt ook de lezer grote vragen voor. 

De opdracht
Kruip in de huid van Hans Castorp en schrijf een essay van ongeveer 2.000 woorden over (een van) de volgende vragen. Welke gebeurtenissen en keuzes hebben jou gevormd? Van wie heb je veel geleerd? Welke rol spelen geloof, kunst en politiek in jouw leven? Hoe zie je de maatschappij waarin je leeft? Hoe zou je jouw generatie karakteriseren?

De winnaar
Roel Meijvis wint de essaywedstrijd 2019 met zijn essay ‘Mijn Toverberg’. De jury vindt het stuk origineel en knap geschreven. Meijvis verweeft ideeën en zinsneden van grote denkers heel mooi in zijn eigen stuk, dat goed aansluit bij de opdracht en bij de thema’s van Nexus. Het essay lees je nu op onze site.

Een eervolle vermelding gaat naar Rebecca van Raamsdonk voor haar essay ‘Moedertaal’. Haar essay heeft een origineel thema en is bovendien mooi en verzorgd geschreven.
 

Lidmaatschap Nexus Connect
Nog geen Nexus-lid? Leden ontvangen aanzienlijke korting op entreekaarten en krijgen het tijdschrift Nexus thuisgestuurd. Ben je jonger dan 36, dan krijg je via  Nexus Connect zelfs extra korting op het lidmaatschap en entreekaarten. Kijk hier voor alle voordelen.