Nexus War and Future Nov 2022-_JRD0444
Hongarije, 1954
prijswinnend schrijver en scenarist

László Krasznahorkai

László Krasznahorkai is schrijver en scenarist, opgegroeid in Hongarije onder communistisch bewind. In 2015 werd hem de prestigieuze Man Booker International Prize toegekend; in 2019 ontving hij de Amerikaanse National Book Award. Krasznahorkai debuteerde in 1985 met het boek Satanstango, dat de basis vormde voor de veelgeprezen zeven uur durende dramafilm geregisseerd door Béla Tarr — in samenwerking met Krasznahorkai zelf. Tarrs volledige oeuvre nadien is gebaseerd op enkel Krasznahorkais romans, en gemaakt met de hulp van de auteur. Tot Krasznahorkais werk behoren boeken als De melancholie van het verzet (1989), Oorlog en oorlog (1999) en Baron Wenckheim keert terug (2016), evenals vele essays en korte verhalen. Hij heeft talloze literaire prijzen in ontvangst mogen nemen.

Publiceerde in

Tijdschrift Nexus
2023

Nexus 92

De oorlog en de toekomst

Spreker bij

WTGCXdb3

Conferentie

Nexus-conferentie 2022

The War and the Future

Zaterdag 19 november 2022 Nationale Opera & Ballet, Amsterdam

Bespreking ‘Oorlog en oorlog’

Krasznahorkai-ig

Literatuur

László Krasznahorkai

Oorlog en oorlog

Krasznahorkai schrijft in een eigenzinnige, hoogliteraire stijl over oorlog en liefde, waan en werkelijkheid, geldbejag en hoogmoed.
herscht-ig

Literatuur

László Krasznahorkai

Herscht 07769

Herscht 07769 houdt zich, net als eerder werk van Krasznahorkai, bezig met pathologische provincialiteit, het kuddegedrag van de mens, hoe we soms wegkijken in dienst van ons zelfbelang, en hoe spanning binnen een gemeenschap tot een geweldsexplosie kan leiden.