Connect

Essaywedstrijd Nexus Connect -

Deadline: 15 oktober 2018

Brief aan mijn leermeester

‘Cicero, jij hebt – neem me niet kwalijk dat ik me zo uitdruk – als mens geleefd, als redenaar gesproken en als filosoof geschreven. Je intellect vervult mij met bewondering en je taalgebruik doet me versteld staan.’ Dit schreef Petrarca in 1345 in een brief aan zijn voorbeeld en leermeester Cicero – al dertien eeuwen dood, maar springlevend in de geest van Petrarca. Ook aan Seneca, Livius, Horatius, Vergilius en Homerus wijdde Petrarca brieven, alsof het levende vrienden waren met wie hij converseerde over de grote vragen des levens.

Laat je inspireren door Petrarca’s voorbeeld en schrijf een brief aan jouw grote voorbeeld of leermeester. Waarom is hij of zij belangrijk voor jouw leven? Wat heb je van hem of haar geleerd? Wat bewonder je in zijn of haar werk of leven?

De winnaar
Koen Schouwenburg wint met zijn brief aan Albert Camus onze schrijfwedstrijd. ‘Schouwenburg toont begrip van het werk van Camus en relateert dat knap aan zijn persoonlijke leven.’ Zijn brief is te lezen op onze site en in Nexus 79.

Eervolle vermeldingen
Judith van der Meij voor haar brief aan Etty Hillesum. ‘Van der Meij heeft de boodschap van Hillesum goed begrepen en houdt oog voor het verschil in levensomstandigheden.’

Leon Commandeur voor zijn brief aan Ludwig Wittgenstein. ‘Een mooi, beknopt exposé van Wittgensteins werk, dat wordt verbonden met persoonlijke worstelingen met taal.’
 

Lidmaatschap Nexus
Nog geen Nexus-lid? Leden ontvangen aanzienlijke korting op entreekaarten en krijgen het tijdschrift Nexus thuisgestuurd. Ben je jonger dan 36, dan krijg je via  Nexus Connect zelfs extra korting op het lidmaatschap en entreekaarten. Kijk hier voor alle voordelen.

Winnende brief

camusletter

Literatuur

Koen Schouwenburg

Brief aan Albert Camus

Met deze brief aan Albert Camus won Koen Schouwenburg onze essaywedstrijd 2018.

Gepubliceerd in

Tijdschrift Nexus
2018

Nexus 79

Brief aan mijn leraar

Brief aan mijn leermeester

Aan de vooravond van het 25-jarig jubileum van het Nexus Instituut in 2019 staat Nexus 79 in het teken van brieven aan een leermeester.