Connect

Brief aan mijn leermeester

Essaywedstrijd Nexus Connect

‘Cicero, jij hebt – neem me niet kwalijk dat ik me zo uitdruk – als mens geleefd, als redenaar gesproken en als filosoof geschreven. Je intellect vervult mij met bewondering en je taalgebruik doet me versteld staan.’ Dit schreef Petrarca in 1345 in een brief aan zijn voorbeeld en leermeester Cicero – al dertien eeuwen dood, maar springlevend in de geest van Petrarca. Ook aan Seneca, Livius, Horatius, Vergilius en Homerus wijdde Petrarca brieven, alsof het levende vrienden waren met wie hij converseerde over de grote vragen des levens.

Laat je inspireren door Petrarca’s voorbeeld en schrijf een brief aan jouw grote voorbeeld of leermeester. Waarom is hij of zij belangrijk voor jouw leven? Wat heb je van hem of haar geleerd? Wat bewonder je in zijn of haar werk of leven?

De opdracht
Ben jij een jonge schrijver? Stuur dan jouw brief, van maximaal 1.000 woorden, vóór 15 oktober naar heij@nexus-instituut.nl en maak kans op publicatie in Nexus en bij deFusie, en vrijkaarten voor de Nexus-conferentie 2018. Je brief wordt beoordeeld door redacteurs van Nexus en deFusie.

 

Nexus 79
Aan de vooravond van het 25-jarig jubileum van het Nexus Instituut in 2019 staat Nexus 79 in het teken van brieven aan een leermeester. Het nummer valt in december bij Nexus-leden op de mat. Naast enkele klassieke brieven zal deze editie bijdragen bevatten van tal van internationaal bekende Nexus-auteurs – en misschien de jouwe ook!

Lidmaatschap Nexus
Nog geen Nexus-lid? Leden ontvangen aanzienlijke korting op entreekaarten en krijgen het tijdschrift Nexus thuisgestuurd. Ben je jonger dan 36, dan krijg je via  Nexus Connect zelfs extra korting op het lidmaatschap en entreekaarten. Kijk hier voor alle voordelen.