Lezing

Nexus-lezing Simon Schama -

22 november 2014
14.30 – 17.00
Aula Tilburg University

History Lessons

22 november 2014, Tilburg University

De Britse historicus Simon Schama (1945), auteur van wereldwijde klassiekers als The Embarrassment of Riches (1987) en Landscape and Memory (1995), is dit najaar te gast bij het Nexus Instituut. Schama heeft met zijn boeken een reusachtig en blijvend stempel gezet op het beeld dat Nederlanders van zichzelf hebben. Momenteel legt hij de laatste hand aan het tweede en laatste deel van zijn monumentale The Story of the Jews, na het grote succes van zijn gelijknamige BBC-serie. Simon Schama wijdt zijn Nexus-lezing aan ‘History Lessons’, over de vraag wat de geschiedenis ons uiteindelijk aan kennis en wijsheid oplevert. In het gesprek dat Rob Riemen met hem voerde voor Nexus 65, De universiteit van het leven, merkt Schama op:

“Ik zie het als mijn taak met alle middelen die ik tot mijn beschikking heb, het besef over te dragen van wat het betekent mens te zijn. De geschiedenis draagt een tragisch masker. Als we de volledige complexiteit van wat de menselijke samenleving is, niet begrijpen, de manier waarop die zich gedraagt en datgene waartoe de mens in staat is, dan begrijpen we niet goed wat er op het spel staat en welke strijd er gaande is. Het eervolle aan mijn werk als historicus is dat je een horzel bent, een doorn in het oog van de zelfgenoegzamen en de machthebbers.”

Download brochure

Integrale video’s

Publiceerde in

Tijdschrift Nexus
2015

Nexus 69

Geschiedenislessen

Geschiedenislessen

Met onder meer de Nederlandse vertaling van de Nexus-lezing van Simon Schama
Tijdschrift Nexus
2013

Nexus 65

De universiteit van het leven

Sprekers

Schama_-Cantrijn

Verenigd Koninkrijk, 1945

Simon Schama

publiekshistoricus

Foto's

large_1.-Entree large_3.-Nexus-lezing-Simon-Schama large_4.-Simon-Schama large_5.-Simon-Schama large_8.-Aula large_9.-Signeren