Connect

Schrijfwedstrijd Van Gogh -

Deadline: zondag 4 juni

Kunstenaars leren ons zien

Schrijfwedstrijd Van Gogh

‘Blijf maar altijd veel wandelen & veel van de natuur houden, want dat is de ware manier om de kunst meer & meer te leeren begrijpen. ─ De schilders begrijpen de natuur & hebben ze lief, & leeren ons zien.’
– Vincent van Gogh aan zijn broer Theo (brief 17)

Uit de honderden brieven die Van Gogh schreef aan vrienden, familieleden en collega-kunstenaars blijkt dat kunst en natuur voor hem onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. We kunnen kunst pas goed begrijpen als we veel van de natuur hebben gezien en tegelijk kan de ware kunstenaar de natuur voor ons ontraadselen, aldus Van Gogh. Schilders als Millet, Maris en Mauve, maar ook schrijvers als Tolstoj, Dickens, Brontë en natuurlijk de Bijbel noemt Van Gogh als inspiratiebronnen. Alle leren hem zien en voelen, en dragen zo bij aan zijn ontwikkeling als mens.

In aanloop naar de Nexus-conferentie 2023, ‘Nietzsche and Van Gogh Discuss the Future of Western Civilization’, organiseert Nexus Connect een schrijfwedstrijd.

De opdracht
Laat je inspireren door de brieven van Van Gogh (hier online te lezen) en schrijf zelf een brief gericht aan de kunstenaar over iemand die of iets wat jou heeft ‘leren zien’. Je brief kan gaan over een schrijver, kunstenaar, schilderij, boek of specifieke zin waarvan je een belangrijke les hebt opgepikt en die je heeft geleerd (anders) naar de wereld te kijken – of andersom: over een ervaring, ontmoeting of plek die je kijk op kunst heeft veranderd. Hoe is je blik erdoor verruimd? Welke nieuwe inzichten heb je verworven over de natuur, de mens of jezelf?

Schrijf een brief van ongeveer achthonderd woorden gericht aan Vincent van Gogh en stuur hem uiterlijk zondag 4 juni in als Word-bestand per mail aan Sterre Collee via [email protected]. Vermeld daarbij je naam en leeftijd. De winnaar wordt gekozen door de Nexus-redactie.

De prijs
Je maakt kans op twee vrijkaarten voor de Nexus-conferentie 2023, het boek Brieven van Vincent van Gogh. Troost voor bedroefde harten, een Nexus-uitgave naar keuze en publicatie van je brief op de Nexus-site. Meedingen naar de prijs kan alleen als je 35 jaar of jonger bent.

Nexus Connect
Deze wedstrijd wordt georganiseerd door Nexus Connect. Ben jij 35 jaar of jonger, dan kun je een Connect-lidmaatschap afsluiten: bekijk hier alle voordelen.

Nexus-conferentie 2023

Nietzsche-Van-Gogh-Nexus2023

Conferentie

Nexus-conferentie 2023

Nietzsche and Van Gogh discuss the Future of Western Civilization

Zaterdag 17 juni 2023 Nationale Opera & Ballet, Amsterdam