Lezing

The Responsibilities of an Artist

Nexus-lezing Ai Weiwei
Word Nexus-lid

Zaterdag 25 mei 2019, 14.30–17.30, Aula Vrije Universiteit, Amsterdam
Dictatuur, schendingen van mensenrechten, milieuvervuiling, verdronken vluchtelingen: dit zijn niet alleen de urgentste kwesties in de wereldpolitiek, maar ook de thema’s in het werk van Ai Weiwei. Met zijn enorm veelzijdige creativiteit en maatschappelijke engagement zet hij als een van de beroemdste en grootste kunstenaars van onze tijd vrijwel alles op het spel: hij werd gearresteerd, zijn paspoort werd ingenomen, en afgelopen zomer nog sloopten de Chinese autoriteiten zonder waarschuwing zijn studio in Beijing.

Als geen ander kan Ai Weiwei dus vertellen over de verantwoordelijkheid van de kunstenaar. Wat vermag de kunst in een tijd waarin dissidenten worden opgesloten en journalisten zonder pardon het land uit worden gezet? Hoe ver mag de kunstenaar gaan? Hoe ver moét hij gaan?

Een verslag van de Nexus-lezing verschijnt eind 2019 in Nexus 82.
Word nu lid van Nexus en ontvang het nummer thuis.

Video

Leestips

Bestel de boeken van Ai Weiwei via de onderstaande links, dan steunt u via ons partnerprogramma met Athenaeum Boekhandel niet alleen het Nexus Instituut, maar ook de boekenwereld.

Ai Weiwei. Beijing Photographs, 1993-2003
This book, prohibited from publication in China, offers an intimate look at Ai Weiwei’s world in the years after his return from New York and preceding his imprisonment. The photographs – more than 600 – capture Ai’s emergence as the uniquely provocative artist that he is today.

Ai Weiwei’s Blog. Writings, Interviews, and Digital Rants, 2006-2009
Manifestos and immodest proposals from China’s most famous artist and activist, culled from his popular blog, shut down by Chinese authorities in 2009.

Meer leestips vindt u op de Nexus Leestafel: 12 leestips bij Ai Weiwei.

programma

14.30 Welkom Rob Riemen

14.40 Publiek gesprek met Ai Weiwei en Rob Riemen

16.15 Q&A met het publiek

17.00 Einde