Jordi Savall
Foto: Dolph Cantrijn
Spanje, 1942
barokmusicus

Jordi Savall

Jordi Savall is een gelauwerd barokmusicus, dirigent en componist. Hij groeide op in Catalonië onder de dictatuur van Franco. Na zijn opleiding tot cellist aan het conservatorium in Barcelona studeerde hij aan de Schola Cantorum Basiliensis in het Zwitserse Bazel, waar hij daarna ging lesgeven. In de jaren die volgden ontwikkelde hij zich tot een van de belangrijkste uitvoerders van oude muziek. Savall begon de ensembles Hespèrion XXI (1974), La Capella Reial de Catalunya (1987) en Le Concert des Nations (1989). De soundtrack die hij maakte voor de film Tous les matins du monde (1991) leverde hem een César op. Tegenwoordig geeft Savall muziek en luisterboeken uit onder zijn label Alia Vox en doceert hij aan Juilliard in New York.

Nexus playlist van Jordi Savall op Spotify.

Publiceerde in

Tijdschrift Nexus
2014

Nexus 67

School der beschaving
Tijdschrift Nexus
2013

Nexus 65

De universiteit van het leven

Spreker bij

NexusCivilization3319

Symposium

Nexus-symposium

School of Civilization

25 oktober 2014 13.30 uur - 16.30 uur Concertgebouw Amsterdam

Concert at the Nexus Symposium ‘School of Civilization’.

‘Music is the first language we understand, and it’s last thing we lose.’

Baroque musician Jordi Savall, conductor Yoel Gamzou, journalist and writer Ariadne von Schirach, and theatre director Johan Simons discuss music, art and society.

‘When, as a child, I suffered from typhus, I discovered the pleasure of reading and of listening to music. This saved my life.’