ordine
Italië, 1958 – 2023
filosoof en schrijver

Nuccio Ordine

Nuccio Ordine was een Italiaanse filosoof, schrijver en hoogleraar literatuur aan de universiteit van Calabria. Ordine gold als een van de belangrijkste experts op het gebied van de Renaissance en het denken van Giordano Bruno. Hij was fellow aan Harvard en gastdocent aan onder meer Yale, de Sorbonne en het Max Planck Institut. Naast zijn academische werk was Ordine redacteur van verschillende klassieke boekenreeksen en medewerker van de cultuursectie van Corriera della Sera. Zijn boek Het nut van het nutteloze – een manifest tegen nutsdenken, rijk aan klassiek-literaire verwijzingen – verscheen in 2013 en werd algauw een internationale bestseller. Ordine werd geridderd in zowel Frankrijk als Italië.

Lees in onze Schatkamer een bespreking van Ordines erudiete pleidooi voor nutteloosheid en literatuur Het nut van het nutteloze.

Publiceerde in

Tijdschrift Nexus
2021

Nexus 87

Over domheid en leugens

Over domheid en nut

Voor een overgrote meerderheid – helaas bestemd om steeds groter te worden – is alleen dát nuttig wat winst, geld of een of ander materieel voordeel met zich meebrengt.
Ordine-ig

Cultuur, Literatuur, Samenleving, Wetenschap

Het nut van het nutteloze

Ordine toont zijn eruditie en weet een verzameling nutteloze fragmenten verrassend nuttig in te zetten.