Olga Tokarczuk
Karpati & Zarewicz / ZAIKS
Polen, 1962
Nobelprijswinnend auteur

Olga Tokarczuk

Olga Tokarczuk is de belangrijkste Poolse schrijver van haar generatie. Ze schreef twaalf romans, waaronder De rustelozen uit 2007, dat in 2011 in vertaling verscheen. Hiervoor ontving ze de Nike-prijs (de belangrijkste literaire prijs van Polen) en de Man Booker International Prize. Van haar hand verschenen verder Oer en andere tijden (1998), Huis voor de dag, huis voor de nacht (2000) en De laatste verhalen (2008). Ook voor De Jacobsboeken ontving ze de Nike-prijs. In oktober 2019 won Tokarczuk de Nobelprijs voor Literatuur voor het jaar 2018.

Publiceerde in

Tijdschrift Nexus
2021

Nexus 86

Ons tijdperk van angst
Tijdschrift Nexus
2019

Nexus 82

Terugkeer naar de Toverberg

Spreker bij

Munch2

Conferentie

Nexus-conferentie 2020

A New Age of Anxiety

Zaterdag 14 november NO&B / online
Hermes

Literatuur

Olga Tokarczuk

Hoe vertalers de wereld redden

Vertalers en tolken fungeren in wezen als priesters en priesteressen in Hermes’ tempel, omdat hun werk de goddelijke essentie raakt: het verbinden van mensen via hun talen, zelfs over hun talen heen om zo de menselijke ervaring van de ene cultuur naar de andere over te dragen
Tokarczuk-ig

Olga Tokarczuk

De tedere verteller

De nadruk die Tokarczuk legt op onze verbondenheid met anderen en met de wereld, en het ruimte laten voor het vreemde, is een vriendelijke en fijne insteek in een tijd waarin de maatschappij juist lijkt te verharden en verschralen.