macron-fictie

Boekentips van president Macron

Tijdens de Q&A met Emmanuel Macron kregen we een uniek inkijkje in de literaire voorkeuren van de Franse president. Op de vraag die hem werd gesteld – met welk personage uit de literatuur identificeert u zich het meest? – gaf president Macron een persoonlijk antwoord:

Als lezer ben ik verzot op de personages van Stendhal. Al weet ik niet zeker of ik me ook met ze identificeer — maar goed, je hebt misschien nooit een helder beeld van jezelf. Op politiek vlak word ik meer geïnspireerd door de personages van Alexandre Dumas. Als inspirerende antiheld zou ik Frédéric uit Flauberts “L’Éducation sentimentale” noemen, dat is waarschijnlijk een van de meest bemoedigende, omdat hij aan het eind een revolutie meemaakt en beseft dat hij daar geen deel van uit zal maken. 

Je vraag is ook een goede aanleiding om de held en de antiheld met elkaar te verbinden. Ik noemde net een paar romans, Franse romans. Maar voor heel ons continent geldt — en dat is een onderdeel van het bindmiddel waar we het net over hadden — dat wat we met elkaar delen naar voren komt in het gegeven dat onze literatuur deze unieke manier van vertellen heeft uitgevonden: met ironie. Een aanpak waarbij je een held en grote verhalen of mythes zoals in de Klassieke Oudheid hebt, maar dan met ironie en met afstand tot jezelf. Cervantes wordt gezien als de geestelijk vader van deze aanpak. Don Quichot is waarschijnlijk een antiheld, maar ook een held: hij is beide tegelijk. Dit is de Europese identiteit.

De gehele Q&A van president Macron is, samen met zijn Nexus-lezing, terug te lezen in Nexus 93, ‘De paradox van koning Midas’. Nexus-leden kunnen bovendien de lezing en Q&A integraal terugkijken.

Voor het gemak zetten we de Nederlandse vertalingen van de boekentips van Macron voor u op een rijtje. Bestelt u deze titels bij Athenaeum Boekhandel via de links hieronder, dan geeft u het Nexus Instituut een extra steuntje:

 

Prijsvraag

Welke andere beroemde spreker opende zijn Nexus-lezing met een verwijzing naar Stendhal? Op deze vraag waren twee goede antwoorden mogelijk: Justice Stephen Breyer in zijn Nexus-lezing uit 2017 en George Steiner in zijn Nexus-lezing uit 2003.

Uit de juiste inzendingen werd een winnaar geloot – Bram Kamp – die een boekenset won met enkele van de favoriete romans van president Macron: De leerschool der liefde, De graaf van Montecristo en Het rood en het zwart.