Idealen -

De idee Europa

De idee Europa

Als we het over Europa hebben, gaat het tegenwoordig vaak over de EU – een in de basis economische eenheid. Onterecht. Want Europa is in de eerste plaats een culturele eenheid en een ideaal om na te streven. De geschiedenis heeft geleerd tot welke verschrikkingen een verdeeld Europa kan leiden. Maar hoe ziet die culturele eenheid er dan precies uit? Wat zijn haar karakteristieken? Hoe houden we het Europese ideaal levend in onze tijd?

Europe. A Beautiful Idea?

In 2004 was Nederland voorzitter van de Europese Unie. In het kader van dat voorzitterschap organiseerde het Nexus Instituut, op verzoek van de Nederlandse regering, een reeks internationale conferenties. In Den Haag, Warschau, Berlijn, Washington en Rotterdam bogen historici, filosofen, juristen, kunstenaars, wetenschappers, schrijvers, politici en diplomaten uit alle delen van de wereld zich over de toekomst van Europa, onder het motto Europe. A Beautiful Idea?

Wat is nog de betekenis en politieke relevantie van de idee Europa? Welke waarden koesteren we en waarom? Wat betekent het om burger van Europa te zijn? Welke mogelijkheden en verantwoordelijk­heden heeft de Europese politiek? Wat zou de rol van Europa in de wereld moeten zijn? En hoe kan het Europese beschavingsideaal gecultiveerd worden?

De grenzen van Europa

In 2016 stond Europa onder grote politieke druk door referenda over het associatieverdrag met Oekraïne. Die politieke actualiteit grepen het Nexus Instituut aan voor het organiseren van een spannend debat over de aard, waarde en toekomst van Europa.

Midden- en Oost-Europa

De idee Europa

Europa wordt gevormd door koffiehuizen: de Weense koffiehuizen van Freud en Kraus of de Parijse cafés van Sartre en De Beauvoir. Dat rake en inspirerende beeld van Europa danken we aan George Steiner.

In 2003 hield Steiner de Nexus-lezing. Steiner schetst vijf kernpunten van het culturele ideaal van Europa en verbindt inspirerende beelden met alledaagse observaties. Deze inmiddels klassieke tekst van de Nexus-lezing die Steiner in 2003 hield, is verkrijgbaar als prachtig gebonden deeltje in de Nexus Bibliotheek.

Bestel deze publicatie

Nexus Bibliotheek
2010 of eerder

De idee Europa

Nederlandse editie

Het klassieke essay van George Steiner

Nexus Bibliotheek deel IV, vertaling door Peter Bergsma, met voorwoord van Rob Riemen.

Nexus-publicaties

De geschiedenis, waarden en politiek van Europa zijn onderwerp van vele bijdragen in het tijdschrift Nexus. De onderstaande edities staan geheel in het teken van Europa.

Publiceerde in

Tijdschrift Nexus
2015

Nexus 70

De terugkeer van Europa

Haar tranen, daden en dromen

Ter gelegenheid van 25 jaar Nexus zijn klassieke essays van o.a. Victor Hugo, Joseph Roth en Robert Schuman gecombineerd met hedendaagse beschouwingen van Colm Tóibín, Ivan Krastev en Javier Marías.
Tijdschrift Nexus
2010 of eerder

Nexus 38

Europa?
Tijdschrift Nexus
2010 of eerder

Nexus 40

Europa Realiseren
Tijdschrift Nexus
2010 of eerder

Nexus 41

Spiegels van Europa
Tijdschrift Nexus
2010 of eerder

Nexus 42

Europees testament

Boekbesprekingen