Cultuur, Geschiedenis, Politiek
Milan Kundera
Een gekidnapt Westen
West-Europeanen waren vergeten, betoogde Kundera, dat Europa niet alleen bestond uit de Europese instituties en politiek, maar vooral uit een culturele eenheid, een geestelijke notie, een ideaal. De Sovjetbezetting was niet alleen een politieke ramp, maar ook een aanval op de Europese beschaving.
Giuseppe Tomasi di Lampedusa
De tijgerkat
‘Als we willen dat alles blijft zoals het is, zal alles moeten veranderen’, merkt de onstuimige Tancredi op. De vraag is natuurlijk wat zal moeten veranderen – en wie daar uiteindelijk de prijs voor betaalt.
Orhan Pamuk
Het museum van de onschuld
Een prachtig universeel verhaal over mensen die een verloren verleden bewaren en bezitten: een verhaal over nostalgie in de diepste betekenis van het woord.
Henk Smeijsters
Hoe je een beter mens wordt
Smeijsters wil helpen om meer handen en voeten te geven aan wat we allemaal zelf ook al wel willen, namelijk ‘een beter mens worden’. Dit boek biedt hulp om dat grote maar onvermijdelijk vage ideaal van een deugdzaam leven te differentiëren naar allerlei domeinen van het handelen.
Biografie, Literatuur
Kris Lauwerys
Van licht naar duisternis
Van Kris Lauwerys’ hand verscheen onlangs ‘Van licht naar duisternis’. Het boek verhaalt over de rijke levens van Milena Jesenská, Veza Canetti en Emilie Flöge; geleefd en herinnerd in de schaduw van hun mannelijke tijdsgenoten.
Poëzie
W.H. Auden
Tijdelijke helden
De nieuwste vertaling van W.H. Auden door Han van der Vegt biedt een hedendaagse ingang in het veelzijdige werk van deze moderne dichter.
Geschiedenis, Muziek
Michael Haas
Music of Exile
Dit boek beschrijft de reacties van Duitse componisten – Joden en niet-Joden – op de machtsovername van Hitler. Vluchten doet niemand voor zijn plezier. Maar wanneer het moet, omdat politieke en culturele vrijheid en verscheidenheid op het spel staan, is de wil tot overleven volstrekt vanzelfsprekend en allesoverheersend.
Filosofie, Literatuur, Samenleving
Albert Camus
Laatste cahiers 1951-1959
Wat we uit het boek kunnen meenemen, is de indruk dat Camus zich in een nieuwe fase van zijn schrijverschap nog explicieter zou durven uitspreken over ‘het leven dat triomfeert’, over schoonheid en geluk en over de liefde voor de aarde, het aardse en het heilige daarvan.
Politiek
Thomas Huttinga
Waarom we Europeaan zijn
De afgelopen jaren is er echt iets fundamenteels veranderd. We zien namelijk de definitieve terugkeer van de geschiedenis aan ons voorbijtrekken, waarbij het verleden niet los gezien kan worden van het heden.
Literatuur
László Krasznahorkai
Herscht 07769
Herscht 07769 houdt zich, net als eerder werk van Krasznahorkai, bezig met pathologische provincialiteit, het kuddegedrag van de mens, hoe we soms wegkijken in dienst van ons zelfbelang, en hoe spanning binnen een gemeenschap tot een geweldsexplosie kan leiden.
Cultuur, Filosofie
Cor Hermans
De uitgewiste horizon
Wie bekend is met de wereldliteratuur zal smullen van dit boek, waarin passages royaal worden geciteerd. Hermans pent ze afwisselend en door elkaar neer zodat het als een mooi geheel leest.
Biografie, Filosofie, Samenleving
Jonathan I. Israel
Spinoza: Life and Legacy
Israel maakt inzichtelijk dat Spinoza de absolute spil van de radicale Europese Verlichting was, en dat de uniciteit, impact en het revolutionaire gehalte van Spinoza’s denken nog veel te vaak wordt onderschat.
Geschiedenis, Politiek
Yaroslav Hrytsak
Ukraine. The Forging of a Nation
Een aanrader voor wie zich meer in Oekraïne wil verdiepen, maar ook voor wie geïnteresseerd is in de verhouding tussen nationalisme en natievorming, en in de rol van literatuur
Literatuur
Woolf over Toergenjev
Toergenjev: een reus met heel kleine duimen
Geschiedenis, Muziek
De herinnering aan WO2 in klassieke muziek
Echo van de tijd
Echo van de tijd is een stimulerend boek, vooral wanneer Eichler durft af te wijken van de heersende conventies.
Klassieke wijsheid over tijden van crisis
Crisis
Er wordt zoveel geschreven over allerhande crises dat je je kunt afvragen of een term die van toepassing is op zowel de huizenmarkt en het leesonderwijs als de situatie in Palestina, niet aan al te grote inflatie onderhevig is. Dus wat is eigenlijk een crisis?
Literatuur
Giovanna Giordano
Een magische vlucht
De balans tussen droom en realiteit, het magische en het morele, de betoveringen van Afrika en de gruwelen van de oorlog maken Giordano’s verhaal zo sterk.
Humanisme, Literatuur, Muziek
Romain Rolland
Jean-Christophe. Deel 1 – Dageraad
Een boek vol leven, liefde, drama, muziek, maatschappijkritiek en vele verwijzingen naar grootheden uit de Europese cultuur.
Literatuur
Emmanuel Macron
Boekentips van president Macron
Bij de Q&A van zijn Nexus-lezing gaf president Macron een klein inkijkje in zijn literatuurvoorkeuren. Welke klassiekers zijn zijn favorieten?
Literatuur
Albert Camus
Bruiloft en De zomer
Alle grote thema’s die Camus’ schrijverschap zullen bepalen zijn al in Bruiloft aanwezig
Filosofie, Politiek, Samenleving
John Stuart Mill
Over vrijheid
De kern van Over vrijheid is Mills zoektocht naar een antwoord op de vraag: Welke individuele vrijheid moet in moderne samenlevingen altijd worden gewaarborgd en wanneer moet individuele vrijheid worden begrensd?
Literatuur, Religie
Brieven van Heloïse en Abelard
Alleen maar woorden
Waar gaat het verhaal dat de brieven van Heloïse en Abelard vertellen eigenlijk over, en is dat wel zo romantisch?
Miklós Radnóti
Nachthemel, waak
Radnóti had een heel leven voordat hij getuige werd. Hij had hechte vriendschappen, had vol overtuiging lief en dacht op abstracte, lyrische wijze na over de natuur en de dood. Zijn eigen dood en de omstandigheden waarin zijn laatste gedichten tot stand kwamen, zijn hem aangedaan, maar zijn poëzie is van hem zelf.
Olga Tokarczuk
De tedere verteller
De nadruk die Tokarczuk legt op onze verbondenheid met anderen en met de wereld, en het ruimte laten voor het vreemde, is een vriendelijke en fijne insteek in een tijd waarin de maatschappij juist lijkt te verharden en verschralen.