Leestafel

Op de Nexus Leestafel bespreken ervaren kenners en jonge talenten actuele beschouwingen, klassieke werken en baanbrekende studies over kunst, cultuur, geschiedenis, politiek en filosofie.

Thema

herscht-ig

Literatuur

László Krasznahorkai

Herscht 07769

Herscht 07769 houdt zich, net als eerder werk van Krasznahorkai, bezig met pathologische provincialiteit, het kuddegedrag van de mens, hoe we soms wegkijken in dienst van ons zelfbelang, en hoe spanning binnen een gemeenschap tot een geweldsexplosie kan leiden.
Hermans-c-ig

Cultuur, Filosofie

Cor Hermans

De uitgewiste horizon

Wie bekend is met de wereldliteratuur zal smullen van dit boek, waarin passages royaal worden geciteerd. Hermans pent ze afwisselend en door elkaar neer zodat het als een mooi geheel leest.
Israel-ig

Biografie, Filosofie, Samenleving

Jonathan I. Israel

Spinoza: Life and Legacy

Israel maakt inzichtelijk dat Spinoza de absolute spil van de radicale Europese Verlichting was, en dat de uniciteit, impact en het revolutionaire gehalte van Spinoza’s denken nog veel te vaak wordt onderschat.
Hrytsak-ig

Geschiedenis, Politiek

Yaroslav Hrytsak

Ukraine. The Forging of a Nation

Een aanrader voor wie zich meer in Oekraïne wil verdiepen, maar ook voor wie geïnteresseerd is in de verhouding tussen nationalisme en natievorming, en in de rol van literatuur
toergenjev

Literatuur

Woolf over Toergenjev

Toergenjev: een reus met heel kleine duimen

Eichler

Geschiedenis, Muziek

De herinnering aan WO2 in klassieke muziek

Echo van de tijd

Echo van de tijd is een stimulerend boek, vooral wanneer Eichler durft af te wijken van de heersende conventies.
Crisis-ig

Klassieke wijsheid over tijden van crisis

Crisis

Er wordt zoveel geschreven over allerhande crises dat je je kunt afvragen of een term die van toepassing is op zowel de huizenmarkt en het leesonderwijs als de situatie in Palestina, niet aan al te grote inflatie onderhevig is. Dus wat is eigenlijk een crisis?
Giordano-ig

Literatuur

Giovanna Giordano

Een magische vlucht

De balans tussen droom en realiteit, het magische en het morele, de betoveringen van Afrika en de gruwelen van de oorlog maken Giordano’s verhaal zo sterk.
Rolland-ig

Humanisme, Literatuur, Muziek

Romain Rolland

Jean-Christophe. Deel 1 – Dageraad

Een boek vol leven, liefde, drama, muziek, maatschappijkritiek en vele verwijzingen naar grootheden uit de Europese cultuur.
macron-fictie

Literatuur

Emmanuel Macron

Boekentips van president Macron

Bij de Q&A van zijn Nexus-lezing gaf president Macron een klein inkijkje in zijn literatuurvoorkeuren. Welke klassiekers zijn zijn favorieten?
Camus-ig1

Literatuur

Albert Camus

Bruiloft en De zomer

Alle grote thema’s die Camus’ schrijverschap zullen bepalen zijn al in Bruiloft aanwezig
Mill-ig (1)

Filosofie, Politiek, Samenleving

John Stuart Mill

Over vrijheid

De kern van Over vrijheid is Mills zoektocht naar een antwoord op de vraag: Welke individuele vrijheid moet in moderne samenlevingen altijd worden gewaarborgd en wanneer moet individuele vrijheid worden begrensd?
Heloise-ig

Literatuur, Religie

Brieven van Heloïse en Abelard

Alleen maar woorden

Waar gaat het verhaal dat de brieven van Heloïse en Abelard vertellen eigenlijk over, en is dat wel zo romantisch?
Radnoti-ig

Miklós Radnóti

Nachthemel, waak

Radnóti had een heel leven voordat hij getuige werd. Hij had hechte vriendschappen, had vol overtuiging lief en dacht op abstracte, lyrische wijze na over de natuur en de dood. Zijn eigen dood en de omstandigheden waarin zijn laatste gedichten tot stand kwamen, zijn hem aangedaan, maar zijn poëzie is van hem zelf.
Tokarczuk-ig

Olga Tokarczuk

De tedere verteller

De nadruk die Tokarczuk legt op onze verbondenheid met anderen en met de wereld, en het ruimte laten voor het vreemde, is een vriendelijke en fijne insteek in een tijd waarin de maatschappij juist lijkt te verharden en verschralen.
Russische-geschiedenis-ig

Samenstelling: Driessen, Krielaars en Peek

Dit volk heeft zijn god op aarde

‘De indrukken verwerk ik vooral rationeel. De slag begint, ik krijg een paard. Ik zie hoe de colonnes zich formeren, de tirailleurslinies, ze gaan in de aanval, ik heb met die ongelukkigen te doen, het zijn geen mensen, maar colonnes, het vuren bereikt een climax, de slachting geschiedt in stilte.’ – Isaak Babel
Doorman-ig

Maarten Doorman

Een jager in het woud: Frankrijk, Duitsland, Europa

Maarten Doorman toont de taaiheid van nationale stereotypen aan weerszijden van de Rijn.
Moss-ig

Literatuur, Muziek

Gemma Moss

Modernism, Music and the Politics of Aesthetics

Moss zoekt en vindt een genuanceerde middenweg tussen enerzijds het idee dat kunst in essentie autonoom is, en anderzijds de opvatting dat kunst wordt gestuurd door maatschappelijke context. Ze gaat uit van een tweerichtingsverkeer tussen kunstopvatting en politiek, waarin muziek een grote rol speelt.
Setiya-ig

Filosofie

Kieran Setya

Life is Hard

The book is filled to the brim with interesting ideas and arguments, well-chosen illustrations from literature and cinema, and courageous confessions taken from Setiya’s own life.
Tarkovski2-tw

Cultuur, Kunst, Samenleving

Andrej Tarkovski

De verzegelde tijd

Aan de hand van vele verschillende voorbeelden uit film, literatuur, muziek en schilderkunst, bezint Tarkovski zich op zijn drijfveren als filmmaker, de kracht en noodzaak van ware kunst en de verantwoordelijkheden van de kunstenaar.
boekentips2023c

Nexus-conferentie 2023

Leestips Nietzsche en Van Gogh

Lees de boeken van Friedrich Nietzsche, Vincent van Gogh en de sprekers van de Nexus-conferentie 2023. Twaalf tips van de Nexus-redactie.
01_Andrei Rublev, 1966, Andrei Tarkovsky, image courtesy of Kino Lorber_0 (1)

Kunst als brug tussen ideaal en werkelijkheid

Een kunstenaar wordt volgens Tarkovski gedreven door ‘een verlangen naar een ideaal’. Een ideaal dat het tijdelijke overstijgt.
Ovidius-ig

Literatuur, Poëzie

Ovidius

Metamorfosen

Wil je het Nederlands laten slingeren en strijden, klimmen en zingen als de taal van Ovidius, dan zul je iets anders moeten doen dan Ovidius zelf.
Zweig-Montaigne-ig

Biografie, Humanisme

Stefan Zweig

Montaigne

Het werk van Montaigne was voor Zweig een tijdloze baken van menselijkheid in een tijd van onmenselijkheid