0

Nexus instituutleestafel

 

Op de leestafel bespreken ervaren kenners en jonge talenten actuele beschouwingen, klassieke werken en baanbrekende studies over kunst, cultuur, geschiedenis, politiek en filosofie. Ze combineren daarbij een kritische blik met een brede visie en een toegankelijke stijl. De boeken die op de leestafel besproken worden, zorgen voor verdieping en inzicht voorbij de waan van de dag.


Uitgelicht

Oorlogsvlieger

Oorlogsvlieger

'Oorlogsvlieger' is een kort verhaal, maar met een enorme rijkdom aan ideeën en een krachtig pleidooi voor een hernieuwd humanisme. Lees meer

Biecht van een moordenaar

Biecht van een moordenaar

In 'Biecht van een moordenaar' keert Roth terug naar de tijd van voor de grote catastrofe, die hem en velen met hem had gebracht waar hij nu was; in exil, zonder geld of zijn Duitse lezerspubliek. Lees meer

Joden op drift

Joden op drift

In goed 130 pagina’s schetst Roth de vluchtende Oost-Europese jood: hoe hij vlucht, hoe hij woont in de getto’s van Berlijn, Parijs en Wenen of in de sjtetls. Lees meerOverzicht boekbesprekingen

Selecteer

De draad van Penelope

“Wanneer Europa het inclusieve deel van de Romeinse erfenis uit het oog verliest en zich afsluit van de buitenwereld, dan is de rode draad die Europeanen met elkaar verbindt niet meer dan een prikkeldraad. ”

Joden op drift

“In goed 130 pagina’s schetst Roth de vluchtende Oost-Europese jood: hoe hij vlucht, hoe hij woont in de getto’s van Berlijn, Parijs en Wenen of in de sjtetls.”

Biecht van een moordenaar

“In 'Biecht van een moordenaar' keert Roth terug naar de tijd van voor de grote catastrofe, die hem en velen met hem had gebracht waar hij nu was; in exil, zonder geld of zijn Duitse lezerspubliek.”

Leven in tijden van versnelling

“‘Leven in tijden van versnelling’ is een waardevolle, behoorlijk theoretische inleiding tot de sociale theorie van één van Duitslands meest vooraanstaande sociologen van dit moment.”

Over gastvrijheid

“Een unieke, dynamische ‘deconstructie’ van één van de belangrijkste vraagstukken van onze tijd.”

De Russische dichter

“Hoe Pasternak in zijn eigen tijd roem vergaarde in heel Rusland, kunnen we opmaken uit deze opnieuw naar het Nederlands vertaalde bundel.”

Het gezicht van een wereldrijk

“In deze nieuwe, lijvige geschiedenis van Groot-Brittannië maakt Schama zijn reputatie als groot verhalenverteller waar, maar vergaloppeert hij zich wel.”

Auguste Rodin

“Rilkes geschriften over Rodin bieden een emotionele en soms ook geestige, danwel trieste kijk in het leven van een jonge dichter die op zoek is naar een antwoord op de vraag hoe te leven.”

Oorlogsvlieger

“Een kort verhaal, maar met een enorme rijkdom aan ideeën en een krachtig pleidooi voor een hernieuwd humanisme.”

Wagners nalatenschap

“Wagners complexiteit en innerlijke tegenstrijdigheid zijn garanties voor blijvende aandacht voor zijn werk”

Looking for the Stranger

“Kaplan wilde over Camus schrijven ‘alsof ik over zijn schouder meekeek.’ Daardoor leeft de lezer actief mee met de hoop en wanhoop, de dromen en twijfels, de tegenslagen en successen van de jonge Camus in het scheppingsproces van een literaire klassieker.”

Europese papieren

“Na de Eerste Wereldoorlog lag Europa in puin. Sanders toont op indrukwekkende wijze hoe Nederlandse intellectuelen de buitenlandse contacten weer op gang hielpen.”


naar boven